header-bg

Tüp mide, obezitenin tedavisinde kullanılan ve midenin çoğunun kesilerek geriye tüp şeklinde bir mide bırakılması yöntemidir. Tüp mide ameliyatı ile uzun dönem boyunca kilo kaybı sağlanır. Obezite karşısında en etkili olan tedavi şekli denilebilir. Tüp mide ameliyatı ile obezite tedavi edilirken aynı zamanda obeziteye bağlı diğer sağlık sorunlarında da iyileşme görülür.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide olarak da adlandırılan Sleeve Gastrektomi, kilo vermeye yönelik bir cerrahi operasyondur. En sık uygulanan obezite cerrahisi işlemlerinden biridir. Operasyon genel olarak midenin hacmi küçültülerek alınan besinin kısıtlanması ve buna bağlı olarak azalan kalori alımıyla birlikte kilo kaybını sağlamaktadır. Laparoskopik (kapalı) bir şekilde midenin antrum olarak adlandırılan bölgesinden başlanarak proksimal his açısında sonlanan stapler hattı boyunca uzanan bir kesi ve dikiş işlemi uygulanır. Midenin (büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir) yaklaşık %80’lik bir bölümü çıkarılmış olur. Operasyon sonrasında kalan midenin kubbe kısmı olmadığından tüpe benzetilir ve bu nedenle tıpta sleeve gastrectomy denmesine rağmen halk arasında Tüp Mide Operasyonu olarak anılmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı riskleri genel olarak bir ameliyat komplikasyonlarını ve tüp mide ameliyatının kendince yarattığı riskleri içerir. Genel olarak cerrahi işlemlerin kanama, enfeksiyoni, anesteziye bağlı sorunlar gibi riskleri bulunur. Tüp mide ameliyatının riskleri de aşağıdaki gibi sayılabilir.

  • Tüp mide ameliyatı sonrasında hasta dikkatli davranmazsa mide genişleyebilir.
  • Mide genişlediği için hasta tekrardan kilo alabilir.
  • Midede kaçak görülmesi, tedirgin edici bir risktir.
  • Midede kanama veya karın içerisinde kanama görülebilir.
  • Midenin alışma süreçlerinde kusma, bulantı, karında şişme gibi sorunlar görülebilir.

Tüp Mide Kimlere Uygulanabilir?

  • Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40 ve üzerinde olanlar (morbid obezite),
  • Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 35-40 arasında olup obeziteye bağlı diyabet, uyku apnesi gibi bir sağlık sorunu yaşayanlar,
  • Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30-35 arasında olup obeziteye bağlı ciddi sağlık sorunu yaşayanlar ve fazla kiloları nedeniyle yaşam standartları etkilenen  obez hastalar için uygundur.

Yukarıdaki kriterleri sağlayan hastalar için dahi operasyon çeşidi ve gerekliliğine operasyonu gerçekleştirecek cerrahın önerileri doğrultusunda hasta ile birlikte karar verilmektedir.

tup-mide-ameliyati-nasil-yapilir

tup-mide-ameliyati-sonrasi-beslenme-nasil-olmalidir

Operasyon sonrası süreçte, kilo kaybı ve doku iyileştirmesini desteklemek adına yeterli enerji ve besin öğesi alımı önemlidir. Bunun yanı sıra tüketilen besinlerin kilo kaybını desteklerken hastanın obezite cerrahi sonrası oluşabilecek reflü, mide yanması, bulantı, erken doygunluk hissi ve dumping sendromu oluşumunu en aza indirmesi gerekmektedir.

Postoperatif obezite cerrahi hastalarının beslenmesinde öncelikli gereksinimler arasında diyet aşamaları (berrak sıvı, sıvı, püre, yumuşak ve katı), protein alımı, sıvı gereksinimleri ve vitamin mineral takviyesi yer alır. Herhangi bir obezite cerrahi işleminden sonraki 24 saat içinde düşük şekerli berrak sıvı diyet genellikle başlanabilir. Ancak bu diyet ve beslenme prosedürünün ilerlemesi izmir tüp mide doktoru ve diyetisyen tarafından değerlendirilmelidir. Hastanın protein gereksinimi bireyseldir ve diyetisyen tarafından cinsiyet, boy ve yaşa göre planlanmalıdır. Hastanın gün içerisinde ortalama 60-80 gr protein veya 1-1.5 gr/kg protein alması önerilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tüp mide ameliyatının en büyük avantajı, az miktarda gıda ile tok hissedebilmektir. İştah hissini veren hormon azalacağı için kişinin iştahı da azalır. Dengeli beslenilebilir ve her şeyden az da olsa yenilebilir. Bir yılda fazla kilonun çoğu kaybedilir. Hasta ameliyat sonrasında beslenme ile ilgili kurallara uymadığı takdirde midenin geri büyüme riski vardır.

Tüp Mide Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?

Tüp mide ameliyatı sonrasında ilk bir yıl içerisinde hastanın fazla kilosunun neredeyse çoğu verilmiş olur. Aslında tüp mide ameliyatının başarılı olmasında ameliyattan sonra hastanın ne kadar dikkat ettiği önemli bir unsurdur. Hasta eğer fazla yemeye ve midesini genişletmeye devam ediyorsa, psikolojik olarak bu sürece uygun değil demektir ve tüp mide ameliyatı süreci başarılı olamaz. Çoğunlukla ameliyattan sonra hastalar ilk bir yılda verdikleri kiloyu 10 yıl boyunca korurlar. Sonraki süreçte de sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ederler.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Verme Süreci Nasıldır?

Tüp mide ameliyatı sonrasında kilo verme süreci herkes için farklı olabilir. Hastanın ameliyattan sonra diyet, egzersiz yapması ve hastanın metabolizması ve psikolojik durumu gibi unsurlar kilo verme sürecini etkiler. Obezite cerrahi sonrasında her hastanın başlangıç kilosuna, yandaş hastalıklarına ve metabolizma hızını etkileyen yaş gibi faktörlere bağlı olarak kilo verme hızları değişmektedir.

Fakat yaklaşık olarak hastalardan;

  • ilk ay başlangıç kilolarının %10’u,
  • 1-3. aylar arasında başlangıçtaki kilolarının %10’u
  • 3-6. aylar arasında başlangıç kilolarının yaklaşık %10’luk bir kısmı
  • 6 ay-1.yıl arasında başlangıç kilolarının %1o’unu kaybederek ideal kiloya ulaşmaları veya yaklaşmalarını beklenir.

Örneğin, 100 kg ile ameliyata giren bir hasta,

  • 1 ayda -10
  • 1-3. aylar arasında -10
  • 3-6. aylar arasında -10
  • 6.ay- 1.yıl arası -10 kg vererek 1 yıl içerisinde 60 kiloya ulaşmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası

Tüp mide ameliyatı, obezite ile mücadelede etkili bir yöntemdir. Ancak ameliyatın başarısı, sonrasındaki sürecin nasıl yönetildiğiyle doğrudan ilişkilidir. Ameliyat sonrası yaşam tarzı değişiklikleri,...

Tüp Mide Revizyon Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisinin en sık tercih edilen yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde mide küçültülerek gıda alımı sınırlandırılır. Ancak bazı durumlarda tüp mide ameliyatı beklenen kilo k...