header-bg

Oyuncu Gülnihal Demir, tüp mide ameliyatından sonra 126 kilodan 88 kiloya düştü. Gülnihal Demir, ameliyat olmaya nasıl karar verdiğini ve ameliyattan sonra yaşamındaki değişiklikleri Sağlığım İçin Herşey’in İyileşme/Zayıflama Öyküleri köşesinde anlattı.

Ancak önce Kordon Obezite Merkezi’nden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğaya tüp mide ameliyatı ile ilgili sorular sorduk.

Tüp mide ameliyatı nedir? Cerrahi endikasyon kimler için gereklidir? Tüp mide ameliyatı nasıl bir yöntemdir? Bu yönteme özellikle neden “Tüp Mide” denir? Ameliyatın herhangi bir komplikasyonu var mıdır? Hasta ameliyattan ne kadar sonra kilo vermeye başlar ve verilen kilo miktarı hastanın ağırlığına göre değişir mi? Hastanın kilo kaybettiği dönemde hastaya vitamin desteği gerekir mi? Operasyondan sonra duygusal yeme isteğine mide izin verir mi? Ameliyat olmaya karar veren kişi için ne tür hazırlık dönemi gerekir? Tüp mide ameliyatından ne kadar süre sonra hamile kalınılabilir? Verilen fazla kilolar gebe kalma ihtimalini arttır mı? İşte yanıtları…

TÜP MİDE AMELİYATI KİMLERE UYGULANABİLİR?

. Tüp mide ameliyatı nedir? Cerrahi endikasyon kimler için gereklidir?

“Obezite, besinlerle almış olduğumuz kalori miktarının harcanan kalori miktarından fazla olması durumunda vücutta patolojik düzeyde yağ dokusu birikmesidir. Tedaviyi planlamak açısından beden kitle indeksi denilen bir indeks ve sınıflama yöntemi vardır. Bu, kişinin kilosunun metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Bunun 18.5-25 arası olması sağlıklı değerlerdir. 25-30 arası fazla kilolu olarak değerlendirilir. Türkiye nüfusunun yüzde 65’i bu sınıfa girer. 30’un üzerinde ise obezite başlar. 35’e kadar 1. derece, 35-40 arası 2. derece obezite ve 40’ın üzerinde ise ölümcül düzeyde obezite dediğimiz sınıfa girer. Burada kritik eşik 35’tir ve bu düzey bizim cerrahi uygulama önerdiğimiz sınıftır. Çünkü 35’e kadar olan kilolar diyet ve sporla verilebilir. Ancak çalışmalar 35’in üzerinde verilmesi gereken kilo miktarı 30-35’li kiloları geçtiği için sporun ve diğer alternatif yöntemlerin başarı şansı yüzde 3’ün çok altında olduğunu göstermiştir. Bu durumda cerrahi yönteme başvurmak gerekir. 35 düzeyinde olup yandaş hastalığı bulunan ya da 40’ın üzerindeki yaşamsal riski çok yüksek olan morbid obez hastalara cerrahi endikasyon uygulanır.”

NEDEN ‘TÜP MİDE’ OLARAK ADLANDIRILIYOR?

. Tüp mide ameliyatı nasıl bir yöntemdir? Bu yönteme neden özellikle “Tüp Mide” denir?

“Obezite cerrahinde birçok yöntem vardır. Günümüz obezite cerrahisinde tüp mide ameliyatı Türkiye’de ve dünyada en çok uygulanan yöntemdir. Midenin deney tüpüne benzeyen bir şekil alması nedeniyle halk arasında tüp mide olarak tanımlanmıştır. Midenin küçültülmesi ve kalori alımının kısıtlanması esasına dayanır. Böylelikle hasta kilo vermeye başlar. Etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Laparoskopi dediğimiz kapalı yöntemle gerçekleştirilir ve ameliyatın süresi yaklaşık 45 dakika kadar sürer. Operasyon sonrasında yaklaşık 3 gün kadar hastanede kalınmalıdır.”

. Ameliyatın herhangi bir komplikasyonu var mıdır?

“Her cerrahi müdahalenin bir komplikasyon oranı vardır. Ama kamuoyunda yansıtıldığı gibi tüp mide ameliyatının komplikasyon ve ölüm oranları o kadar yüksek değildir. Bir safra kesesi ameliyatının risklerini taşır. Hatta ondan daha da düşüktür. Bilimsel yayınlarda komplikasyon oranı yüze 1 – 4 olarak verilmiştir. Safra kesesi ameliyatının  komplikasyon oranı ise yüzde 2 – 5’lerdedir. İkisinin de komplikasyon oranları gerçekten düşüktür. Güvenilir bir yöntemdir. Obeziteyle karşılaştıracak olursak ölüm oranları çok düşüktür.”

‘‘HEDEF, BEDEN KİTLE İNDEKSİNİ 25’E ÇEKMEK’’

. Hasta ameliyattan ne kadar sonra kilo vermeye başlar ve verilen kilo miktarı hastanın ağırlığına göre değişir mi?

“Hastanın beden kitle indeksi itibariyle girdiği sınıfa göre değişir. Yani kişinin vücudunda taşıdığı fazla ağırlık miktarı kişinin vereceği kilo miktarını da etkiler. İlk 10 gün içerisinde 6-10 kilogram arasında kilo veren hastalarımız vardır. 10. gün çok ciddi kilo kayıpları olur. Ama bizim amacımız ilk bir yıl içerisinde hastamızı ideal kilosuna döndürmektir. Yani beden kitle indeksini 25 ve altına çekmektir.”

. Hastanın kilo kaybettiği dönemde hastaya vitamin desteği gerekir mi?

“Tüp mide ameliyatı için bu destek nadiren gerekir. Bypass yöntemlerinde ömür boyu bir destek gerekirken; tüp mide ameliyatında rutin kontroller sırasında bir eksiklik tespit edilirse destek verilebilir.”

İŞTAH NEDEN AZALIYOR?

. Operasyondan sonra duygusal yeme isteğine mide izin verir mi?

“Ameliyattan sonra yemeği isteği olmaz. Çünkü midenin hacmi yaklaşık 60 mililitre kadardır ve bu bir çay bardağından daha küçük bir hacim demektir. Aynı zamanda midenin, iştah hormonunun yüzde 80’inin salgılandığı fundus kısmı da çıkarılan kısmın içerisinde olduğundan hastanın iştahı önemli ölçüde azalır. Bu da o küçük mideyle yapılması gereken diyete adaptasyon sürecini hızlandırmış ve kolaylaştırmış olur.’’

. Ameliyat olmaya karar veren kişi için ne tür hazırlık dönemi gerekir?

‘‘Hasta çok ayrıntılı tetkiklerden geçer. Önemli kan tahlilleri yapılır ve bazı testlerden geçirilir. Kan tahlilleri, kortizol seviyesine bakmaya kadar giden geniş bir kan tetkikini içerir. Bunun dışında endoskopi, ultrason, akciğer grafisi, ekokardiyografi gibi tetkiklerden geçirildikten sonra ana branşlar tarafından tek tek değerlendirilir. Kardiyoloji, dahiliye, anestezi, endokrinoloji ve göğüs hastalıkları hastayı değerlendirir. Ameliyata bu şekilde hazır hale gelir. Bu süreç içerisinde bir engel olduğu zaman önce o tedavi edilir sonra ameliyata hazırlanılır.”

‘‘AMELİYATTAN BİR YIL SONRA ÇOCUK SAHİBİ OLUNABİLİR’’

. Tüp mide ameliyatından ne kadar süre sonra hamile kalınılabilir? Verilen fazla kilolar gebe kalma ihtimalini arttır mı?

“Bir yıl sonra gebe kalmalarına izin verilir. Çünkü ilk bir yıl, kilo kaybının maksimum olduğu ideal kilonun hedeflendiği süredir. Kişi bir yıl sonra ideal kilosuna döndüğü zaman gebe kalmasında hiçbir sakınca yoktur. Tabii rutin kontrollerini kadın doğum doktoruna ve bize gelerek devam ettirecektir. Obezite bir hastalıktır; aynı zamanda birçok hastalığın da nedenidir. En başta yüksek tansiyon, şeker, kalp hastalığı, reflü, safra taşı oluşumu, felç, beyin kanaması, adet düzensizlikleri, vücutta aşırı kıllanma ve kısırlık gelir. Obezite çocuk sahibi olmayı engeller. Çünkü hormonal mekanizma tamamen değişmiş, ters bir döngüye girmiştir. Dolayısıyla kilo verdikçe doğurganlık artar.”

. Gülnihal Hanım’ın kaç kilo daha vermesini öngörürsünüz?

“Şu anda 38 kilo vermiş durumda; yaklaşık 15 kilo daha vermesi ideal olacaktır.”

Tüp mide ameliyatı olarak 38 kilo veren oyuncu Gülnihal Demir, ameliyattan sonra adeta dünyaya yeniden geldiğini söyledi. Gülnihal Demir, ameliyat öncesi yaşadığı sağlık problemlerini şöyle anlattı:

‘‘ŞİMDİ DAHA AZ YİYORUM VE ÇABUK DOYUYORUM’’

. Tüp mide ameliyatı olduğunuzda kaç kiloydunuz ve şimdi kaç kilosunuz?

“126 kiloyla ameliyata girdim. Şu anda 38 kilo verdim ve 88 kilodayım. Ameliyattan sonra adeta yeniden dünyaya geldim.”

. Ameliyattan önceki yaşantınızı ve ameliyattan sonra yaşamınızdaki değişimleri anlatır mısınız?

“Yürüyemiyordum, uyuyamıyordum ve ağrı kesici alıyordum her gün. Ayrıca tansiyon, kolesterol, uyku apnesi, şeker ve yürüme zorluğu vardı. Şu an yaşım 63. Geçen sene evde bastonla geziyordum. Yarım saatte bir lavaboya gitmekten yatak yüzü görmüyordum. Bu sorunların hepsi ortadan kalktı. Ben şimdi yeniden dünyaya geldim. Artık koşuyorum, uyuyorum; şekerim, tansiyonum yok. Az da olsa istediğim her şeyi yiyebiliyorum. Günde 12 tane ilaç alıyordum şimdi sadece günde 3 ilaç alıyorum. Ameliyattan sonra tüm yaşantım düzene girdi.”

. Ameliyattan sonra iştahınız nasıl değişti?

“Hiçbir açıdan sınırlama yok. Her şey serbest. Tabii eskiden fazla yerdim; şimdi daha az yiyorum ve çabuk doyuyorum. Ama her şeyin tadına varıyorum.”

Kaynak: SağlığımİçinHerŞey

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ameliyat Masasından Setlere

Türkiye’nin sevilen dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı Gülnihal Demir, geçirdiği mide küçültme operasyonun ardından 32 kilo verdi. Cümbüş-ü Şamata projesinde başrol alan Demir, kilo vermesinin ro...

Tüp mide ameliyatıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Obezite tedavisi için uygulanan tüp mide ameliyatları epey yaygınlaştı. Bu yaygınlaşan tedavi yöntemi kulaktan kulağa konuşulan gerçeği yansıtmayan birçok bilgiyi de beraberinde getirdi. Peki, bu yanl...