header-bg

Safra kesesi, sindirim sisteminde önemli bir parçadır. Safra kesesi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamak ve yağları sindirmek için yardımcı olur. Safra kesesinin belirli sebeplerden dolayı iltihaplanması, sağlık sorunlarına yol açabilir. Safra kesesinin iltihabına kolesistit adı verilir. Aniden oluşan şiddetli ağrılar, çeşitli komplikasyonlar ile bu hastalık anlaşılır. Çoğunlukla orta yaş grubundaki kişilerde ve kadınlarda daha sık görülür. Karnın sağ üst köşesindeki ağrı ile fark edilir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit) Nedir?

Kolesistit, safra kesesinin duvarlarının iltihaplanması ve genellikle safra kesesi taşlarının safra kanalını tıkaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, safra sıvısının safra kesesinde birikmesine neden olarak iltihaplanmaya ve şiddetli ağrılara yol açar.

Safra Kesesi İltihabı Neden Olur?

Kolesistit denilen safra kesesi iltihabının oluşumuna en çok safra taşları neden olur. Safra taşları safra kesesini ve safra kanalını tıkar, safra sıvısı burada birikir, bu nedenle iltihaplanma görülür. Safra içeriğinin değişmesi, sara taşına neden olabilir. Safra kesesinde bir tümör bulunuyorsa, bu tümör nedeniyle de iltihap oluşabilir. HIV pozitif kişilerde, virüs veya bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda da bu hastalık görülebilir.

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri

Safra kesesi iltihabı belirtileri çoğunlukla karın ağrısıyla özdeşleşmiştir. Karnın sağ üst kısmında şiddetli ağrılar, sırt ve sağ omuza doğru yayılabilir. Ağrının yanı sıra mide bulantısı ve kusma da ortaya çıkabilir. İltihap nedeniyle vücutta yüksek ateş oluşabilir. Safra akışı tıkandığı için ciltte ve gözlerde sararma görülebilir. Yağlı yemeklerden sonra hazımsızlık hissedilebilir.

 

safra-kesesi-iltihabi-teshisi

Safra Kesesi İltihabı Teşhisi

 

Safra Kesesi İltihabı Teşhisi

Safra kesesi iltihabının tanısını koymak için, belirtilerin ne zamandır devam ettiği ve nasıl ortaya çıktığı bilgileri alınır. Sonrasında karaciğer fonksiyonlarının değerlendirilmesi için kan testleri yapılır. Bu testlerde iltihap değerlerinin yüksek olması tanıyı kolaylaştırır. Safra iltihabını ve taşları görüntülemek için ultrason, MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Safra Kesesi İltihabı Tedavisi

Safra kesesi iltihabı teşhis edildikten sonra tedavisi planlanır. Öncelikle bir iltihap durumu olduğu için antibiyotik ilaç tedavisine başlanır. Doktor kontrolünde beslenme düzeni dikkatle takip edilir. Şiddetli ağrılar varsa ağrı kesici ilaçlar da verilebilir.

Çok şiddetli veya tekrar eden bir safra hastalığıysa, cerrahi yöntemle safra kesesinin çıkarılması önerilebilir. Bu işleme kolesistektomi adı verilir. Laparoskopik yöntemle yapılan bu operasyonda karın bölgesinde açılan birkaç küçük delikler yardımıyla safra kesesi çıkartılır. Kapalı yöntemle yapıldığı için hem hastanın iyileşmesi rahattır, hem de ameliyat kolay geçer.

Safra kesesi alındıktan sonraki süreçte safra sıvısı herhangi bir yerde depolanmadan direkt olarak duodenum denilen oniki parmak bağırsağına yönlendirilir. Sindirim sisteminde herhangi bir aksaklık yaşanmadan ameliyattan önceki gibi süreç işler. Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için aslında safra kesesine ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle safra kesesinde oluşan hastalıkların tedavisinde safra kesesinin cerrahiyle alınması bir sorun teşkil etmez.

Safra Kesesi İltihabından Korunma Yolları

Safra kesesi hastalıklarından korunmak için öncelikle yemek düzeni kontrole alınmalıdır. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve sağlıklı bir beslenme programı düzenlenmelidir. Yüksek kolesterollü ve yağlı gıdalar safra taşlarının oluşumunu artırabilir ve böylece safra kesesi iltihabı riski de yükselir. Lif açısından yüksek yiyecekler sindirimi kolaylaştırır.

Safra taşlarını da önlemek için düzenli egzersiz yapmak faydalıdır. Kilo kontrolünü sağlamak ve sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak, safra kesesi taşlarından ve dolayısıyla safra kesesi iltihabından korunmak için yararlıdır.

Obezitenin safra hastalıklarıyla olan ilişkisi de göz önünde bulundurulduğunda, obeziteden uzak durmak önemlidir. Aynı zamanda sigara ve alkol tüketimi safra sağlığını olumsuz etkiler.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

L-Karnitin

L karnitin, vücutta doğal olara üretilen bir aminoasittir. Yağ asitlerini kandan mitokondriye taşıyarak atp sentezlenmesine yani enerji üretimine ve yağ yakımına katkı sağlar....

Obezite bu kanser türlerine neden oluyor!

Kanser, en önemli sağlık sorunlarından biri… Obezite ile kanser arasında yakın bir ilişki var. Bazı kanser türlerinin nedeni obezite olabilir. Dünya çapında kanserlerin %50’sinin obezite kaynaklı olab...