Metabolik Sendromun; ülkemizde ve Dünya’da çok sık karşılaşılan, sedanter yaşam tarzı ile birlikte fast-food beslenme kültürünün ve sigara kullanımının yaygınlaşması ile de giderek artan bir sağlık sorunu olduğunu belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Obezite yaygınlığı arttıkça metabolik sendrom genç ve çocuk bireylerde de sıklıkla görülmeye başlanmıştır” dedi.
Risk Faktörleri
Metabolik sendromda risk faktörleri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Bir kişi risk faktörlerinden üç veya daha fazlasına sahip olduğunda teşhis edilir ve metabolik sendrom varlığında kardiyovasküler hastalık riski de artar. Metabolik sendrom risk faktörleri arasında, yüksek kan şekeri(diyabet), kandaki düşük HDL (iyi) kolesterol seviyeleri, kandaki yüksek trigliserit seviyeleri, geniş bel çevresi veya "elma şeklinde" vücut, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) yer almaktadır. Bunların her biri kardiyovasküler hastalık için bir risk faktörü olmasına rağmen, bir kişide üç veya daha fazla varsa ve metabolik sendrom teşhisi konduğunda, ciddi bir kardiyovasküler durum geliştirme şansı artar. Örneğin, yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörüdür, ancak yüksek açlık kan şekeri seviyeleri ve abdominal obezite (geniş bel) ile birleştiğinde, kardiyovasküler hastalık geliştirme şansı daha da yüksektir” dedi.
Kilo Kaybı Önemli
Metabolik sendromu tersine çevirmenin ve sağlığa yeniden kavuşmanın anahtarının kilo kaybından geçtiğini kaydeden Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Geniş bel çevresi kolesterol ve kan basıncını yükselttiği gibi, kilo alımına sebep olan yiyecekler insülin sekresyonunun bozulmasına yol açarak şeker hastalığına yol açmaktadır. Yıllardır ameliyatını gerçekleştirdiğim binlerce hastam daha önce diyet ve spor denemiş fakat kilo kaybında başarıyı veya istikrarı sağlayamamış hastalardı. Metabolik sendromu olan bireylerde; diyet ve sporla kilo kaybı ihtimali imkansız denecek kadar azdır. Obezite ve yandaş hastalıklar ile mücadelenin en hatta tek etkin yolu günümüz koşullarında bariatrik cerrahi operasyonlarıdır” diye konuştu.
Evde Bel Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?
Obezite, fazla kilo ve fazla yağ oranı ile komplike bir hastalıktır. Yağ oranınızın sağlığınızı tehdit ettiğini anlamak basit bir ölçümle de mümkündür. Mezura ile bel bölgenizin en ince kısmını ölçün. Daha sonra kalça bölgenizin en geniş kısmını ölçün. Bel çevresi/kalça çevresi oranı; erkeklerde 1 ve 1’den büyükse, kadınlarda 0.8 ve bu değerden büyükse metabolik sendrom riskiniz çok yüksektir.