Obezite cerrahisi birçok farklı yöntemle karşımıza çıkar. Bu yöntemler; gastrik bypass, sleeve gastrektomi, biliopankreatik diversiyon, ajustabl gastrik band ve vagus siniri uyararak çalışan cihazlar olarak sıralanabilir.
Cerrahi ve Non-Cerrahi Obezite Tedavi Yöntemleri
Obezite tedavi yöntemleri genel olarak kategoriye sokulmak istenirse cerrahi ve non-cerrahi olarak ayrılabilir. Cerrahi yöntemler genelde ciddi obezite vakaları için tercih edilen bir yöntemken non-cerrahi yöntemler daha hafif obezite vakaları için kullanılır.
Cerrahi obezite yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Gastrik Bypass,
- Sleeve Gastrektomi,
- Biliopankreatik Diversiyon,
- Ayarlanabilir Gastrik Band
Cerrahi olmayan obezite tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Endoskopik prosedürler,
- Egzersiz,
- Davranışsal terapi,
- İlaç tedavisi
Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)
Tüp mide ameliyatının tıbbi adı sleeve gastrektomidir. Mide büyüklüğünün küçültülmesi amacıyla yapılır. Mide duvarının büyük bir kısmı çıkarılır. Tüp şeklinde ince bir mide kişinin vücudunda kalır. Bu işlem sayesinde midenin hacmi azalır. Hacim azalmasının sonucu olarak da iştah da azalma ve çabuk doyma durumları yaşanır.
Aşırı kilolu ve obez kişilere uygulanan bu işlemin amacı kiloyla birlikte gelen sağlık sorunlarını kilo vererek azaltmaktır. Tüp mide ameliyatı şu şekilde gerçekleştirilir:
- Genel anestezi verilir ve hasta uyutulur,
- Laparoskopik yöntemle de yapılabilen bu ameliyat sırasında midenin büyük kısmı uzunlamasına kesilir ve alınır,
- Midenin kalan kısmı tüp veya silindir şeklinde yapıya dönüştürülür,
- Kesiler kapatılır.
Tüp mide ameliyatında bağırsaklara müdahale edilmez. Bu sayede besin emiliminin etkilenmesi de daha az olur.
Mide Kelepçesi (Gastrik Band)
Mide kelepçesi işleminde mideye bir band yerleştirilir. Bu band sayesinde mide küçülür ve bu sayede yeme alışkanlıkları azalır. Band sayesinde mide ikiye bölünür. Üst ve alt kısmında küçük bir torba şeklini alarak ortada da mideyi sıkan band bulunur. Bu sayede mide hacmi alır. Mide kelepçesi ameliyatı şu şekilde gerçekleşir:
- Hastaya anestezi yapılarak hasta uyutulur,
- Midenin üst kısmına ince esnek band yerleştirilerek sıkılığı ayarlanır.
- Bu band sayesinde mide ikiye bölünür.
- Üst kısmı daha küçük torba kalacak şekilde band sıkılır.
- Kesiler kapatılarak ameliyat sona erdirilir.
Gastrik Plikasyon (Mide Katlama)
Mide hortumu işleminde mideyi küçültmek için mide duvarında kıvrımlar oluşturulur. Gastrik plikasyon ameliyatı şu şekilde yapılır:
- Genel anestezi verilir,
- Mideye dikiş ipliğiyle kıvrımlar verilir,
- Bu kıvrımlar mide duvarına sabitlenir,
- Kesiler kapatılarak ameliyat sona erer.
Bu işlemde mide kesilmediği için gastrointestinal sistemde değişiklikler olmaz. Bu sayede gıdalar doğal yoldan sindirilir.
Mide Bypass (Gastrik Bypass)
Mide bypass işleminde midenin bir kısmı küçültülür. İnce bağırsaklarla bağlantısı değiştirilir ve bu sayede besinlerin bir kısmının direkt atılması sağlanır. Mide hacmi azalmasının yanında emilim miktarı da azalır. Mide bypass ameliyatı işlemi şu şekilde yapılır:
- Genel anestezi yapılır,
- Laparoskopik ya da açık cerrahi yöntemle yapılabilir,
- Daha küçük bir mide oluşturulur,
- İnce bağırsakların bir kısmı daha aşağı bir noktada mide kesesiyle bağlantı kurulacak şekilde kesilir,
- Bu yeni bağlantı mide kesesi ile bağırsağın bir kısmını bypass eder,
- Besinler doğrudan bağırsağın sonraki kısmına geçer,
- Kalan bağırsağın başka bir bölümüne yapılan bağlantı ile emilen besinler sonraki bağırsak kısmına geçer,
- Normal sindirim devam etmiş olur.
Duodenal Switch (DS)
Duodenal switch işlemi mide küçültmeyle birlikte besinlerin emilimini de azaltan bir işlemdir. İki aşamalı cerrahi operasyon olan duodenal switch aşamaları şu şekildedir:
İlk aşamada mide boyutu küçültülerek tüp mide oluşturulur. Mide hacmi azaltılarak daha az yemek yeme sağlanır.
İkinci aşamada ise ince bağırsakların bir kısmı bypass edilir. Besinlerin bir kısmı doğrudan atılarak vücut tarafından emilmesi engellenir. Bu durum sayesinde de kalori ve besinlerin emilimi azaltılır.
Mini Gastrik Bypass (MGB)
Mini gastrik bypass tam gastrik bypasstan farklı olarak daha küçük bir alan bypass edilir. Aralarındaki temel fark budur. Mini gastrik bypassta küçük mide kesesi oluşturulur. İnce bağırsakların mide kesesiyle bağlantı kurulacak şekilde kesilir. Besinler doğrudan bypass edilen bağırsağın sonraki kısmına geçer.
Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme hakkında bilgi almak için tıklayın.
Obezite ameliyatı ileri derece obez olan kişiler için uygulanır. İleri derecede obez vücut kitle indeksi 40 kg/m²’nin üzerinde olan kişilerdir. Ayrıca vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup kiloya bağlı hipertansiyon, uyku apnesi, tip 2 diyabet gibi rahatsızlık yaşayan kişilere uygulanan bir işlemdir. Madde ve alkol bağımlılığı olan, ameliyat sonrası gereken düzenli hayatı yaşayamayacak olan kişiler, ciddi psikiyatrik hastalığı olanlar ve anestezi alması sakıncalı olan kişiler obezite ameliyatı olamaz. Tüp mide ameliyatı laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir ve bu işlem 1-2 saat sürer. Tüp mide ameliyatından ilk ay genelde kilonun %10’u verilir. Bu da 10-25 kilo arasında tekabül eder. İlk üç ay kilo verimi fazladır. Laparoskopik olarak yapılan obezite ameliyatlarında genelde 3-4 delik açılır.Obezite ameliyatı kaç kiloda başlar?
Kimler obezite ameliyatı olamaz?
Tüp mide ameliyatı kaç saat sürer?
Tüp mide ameliyatı ile kaç kilo verilir?
Laparoskopi kaç delik açılır?