header-bg

Obezite cerrahisi sonrası beslenme çok büyük önem taşır. Ameliyattan sonra küçülen mideye uygun şekilde yemek yemek,sağlıklı ve dengeli bir yaşam kurmak gerekir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Obezite cerrahisi sonrası; sıvı tüketimine özen göstermek gerekir. Yeterli miktarda sıvı almak dehidrasyonu önlemek açısından önem teşkil eder. Ancak öğünlerle birlikte fazla sıvı tüketiminden de kaçınılmalıdır. Beslenmenin nasıl olduğu ameliyat sonrası en önemli unsurdur.

Eski alışkanlıkları bırakarak daha küçük ve daha sağlıklı porsiyonlar tüketmek gerekir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller alınmalıdır. Egzersiz yapmak ameliyat sonrası kilo vermeyi daha hızlı hale getirecektir. Egzersiz sayesinde kas kitlesi de korunabilir.

Psikolojik destek almak da bu süreçte önemli rol oynar. Yaşam tarzı değişeceği için kişinin psikolojik destek alarak bu süreci geçirmesi faydalı olacaktır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Tüketilmemesi Gereken Besinler

Obezite cerrahisi sonrası bazı besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bu besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Şekerli ve yüksek kalorili tatlılar; bu tür tatlılar kan şekerini dengesizleştirebilir ve kilo alımını tetikleyebilir.
  • Gazlı içecekler; gazlı içecekler hızlı bir şekilde mide hacmini doldurur. Bu içecekler gereksiz kalori alımına sebep olur ve mide rahatsızlığı oluşturabilir.
  • Yağlı ve kızartılmış gıdalar; yağlı yiyeceklerin sindirimi zor olur. Sindirimin zor olması mide sorunlarına yol açabilir.
  • Alkol; alkol tüketimi ameliyat sonrasında mideyi tahriş edebilir. Ayrıca alkol yüksek kalori değerine sahiptir.
  • Aşırı lifli gıdalar; lifli gıdaları tüketmek ameliyat sonrasında sindirim sorunlarına yol açabilir. Lifli gıdaları azar azar tüketmeye başlamak gerekir.
  • Kafein; mideyi tahriş edebileceğinden kafeinden olabildiğince uzak durmak gerekir.

Obezite Ameliyatı Sonrası İlk Hafta

Ameliyat sonrası ilk hafta çok önemlidir. Ameliyatın en hassas ve kritik aşaması olan ilk haftayı dikkatli şekilde geçirmek gerekir. Ameliyat sonrasında şu adımlar izlenir:

  • Hastane süreci; ameliyat sonrasında birkaç gün hastanede yatış gerekir. Bu genel kontrolleri sağlamak ve hastanın nasıl ilerlediğini görmek için yapılır.
  • Sıvı alımı; ameliyattan sonraki ilk bir hafta ve sonrasında da su alımı büyük önem taşır.
  • İlaçlar; doktorun yazdığı ilaçları düzenli kullanmak gerekir.
  • Diyet; ilk haftadan itibaren diyet uygulanmaya başlanmalıdır. Başlangıçta püre halinde yiyecekler yemek gerekir.
  • Hareket; ağır kaldırmaktan ve ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir.
  • Drenaj tüpleri; bazı obezite cerrahi prosedürlerinde bu tüpler kullanılabilir. Bu tüplerin bakımını yapmak önem taşır.

obezite-ameliyati

obezite-cerrahisi-sonrasi-beslenme

Sıvı Diyet Dönemi

Sıvı diyet dönemi operasyon sonrası iyileşmek için önem taşıyan bir unsurdur. Burada amaç mideyi desteklemek ve yavaşça adapte olmasını sağlamaktır. Ameliyat sonrası sıvı diyet dönemi birkaç gün ya da birkaç hafta sürer. Sıvı diyet döneminde şu şekilde tüketim gerekir; su en çok tüketilen sıvı olmalıdır. Yeterli miktarda su tüketimi vücuttaki sıvı dengesini ve dehidrasyonu sağlamak için önem taşıyan bir unsurdur. Şeffaf olarak nitelendirilen sıvıları da tüketmek önem taşır. Şeffaf sıvılar arasında su, bitki çayları, elma suyu, tavuk suyu ve sebze suyu bulunur. Sıvı protein takviyeleri gerekli olan protein ihtiyacını karşılamak için doktor tarafından önerilebilir.

Püre Kıvamına Geçiş Dönemi

Sonrasında püre kıvamına geçiş dönemi mideyi yavaşça katı gıdalara adapte etmek aşamasında önem taşır. Sıvı tüketim dönemi bittikten sonra midenin kolayca sindiriminin devam etmesi ancak fazla da zorlamamak için püre kıvamında yiyecekler tüketilir. Püre kıvamına getirilen yiyecekler genelde; sebzeler, yumuşak etler, yoğurttur. Protein ihtiyacını karşılamak için protein değeri yüksek yiyecekleri püre haline getirmek önem taşır. Porsiyonları az tutmak önem taşır.

Katı Besinlere Geçiş

Püre kıvamındaki besinlerin tüketimi sayesinde katıya hazırlanmaya başlayan mide için katı gıdalara geçiş sağlanır. Katı gıdalara geçiş yaparken beslenme planına uymak önem taşır. Katı gıdaların kolay çiğnenebilir ve çok sert olmamasına dikkat etmek gerekir. Besinleri yerken çokça çiğnemek ve mideye olabildiğince yumuşak halde göndermek gerekir. Ayrıca porsiyonların büyüklüğüne de dikkat edilmelidir.

Uzun Dönemde Beslenme ve Takip

Obezite ameliyatında sonra ilk aylar hızlı kilo verilse de bu uzun bir süreçtir. Kişinin ideal kilosuna varması zaman alacaktır. Bu sebeple düzenli kontrollere gitmek ve doktorunuzun yönlendirdiği şekilde beslenip egzersiz yapmak büyük önem taşır. Uzun dönemde kişi takip edilirken ruh sağlığına da dikkat etmesi bu süreçte büyük rol oynar. Sıvı alımına her zaman dikkat etmek gerekir. Su içmeyi unutmamak ve mideyi zorlayacak yiyeceklerden daima kaçınmak gerekir. Ameliyat başarısı için beslenme ve bunun takibinin yapılması büyük önem taşır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Obezite Cerrahisi Yöntemleri

Obezite cerrahisi birçok farklı yöntemle karşımıza çıkar. Bu yöntemler; gastrik bypass, sleeve gastrektomi, biliopankreatik diversiyon, ajustabl gastrik band ve vagus siniri uyararak çalışan cihazlar ...

Obezite Cerrahisi Sonrası

Obezite cerrahisi sonrası midenin küçülmesi ile yeni bir yaşam tarzına geçiş yapılır. Aşırı kilolu ve obez kişilerin bu ameliyat ile sağlıklı bir kiloya sahip olmaları hedeflenir. Obezite ameliyatı, h...