header-bg

Mide Küçültme Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Mide Küçültme, laporoskopik teknikle midenin büyük bir bölümünün alınması ve mideye yeni şekil verilmesi işlemine denir. Spor ve egzersize rağmen kilo veremeyen ve kiloya bağlı metabolik hastalıkları gelişen kişilere uygulanır. Genel olarak bakıldığında midenin %80 lik bir bölümü çıkartılır.

Mide boyutunun küçülmesi nedeni ile alınan gıda miktarı azaltılmış olur. Vücut ihtiyacı olan besinleri vücutta biriken yağ depolarından sağlar. Bu sayede kilo verme işlemi başlar.

turker-karabuga

Operasyon genel anestezi altında yapılır. Anestezi sonrasında dört adet delik açılır ve ucunda kamera olan cihaz ile karın içerisine girilir. Midenin büyük bir bölümü kesilir ve parça halinde çıkartılır. İşlem sonrasında hem iç hem de dış dikişler atılır. Mide küçültme ameliyatı iki farklı teknik ile gerçekleştirilir. Ameliyat yöntemine gerekli kontrolleri yaptıktan sonra hekim karar verir.

Mide Küçütme Ameliyat Yöntemleri Nelerdir?

Tüp mide ameliyatı ve gastrik bypass ameliyatı olmak üzere iki farklı teknik bulunur. En sık kullanılan teknik tüp mide uygulamasıdır.  Midenin şekli muz görünümüne getirilir ve direk sindirim sistemine bağlanır. Bu sayede midenin kapasitesi küçültülür ve besin alımı azaltılır.

Bu operasyon için hastanın bazı şartları taşıması önemlidir. Hastanın kontrol edilemeyen Tip2 diyabet rahatsızlığı, VKİ’ si yüksek ve insülin kullanım olgusu varsa gastrik bypass ilk operasyon olarak tercih edilir.

Mide Küçültme Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Dünya sağlık örgütü operasyon için yaş ve beden itle indeksi belirlemiştir. Yapılan incelemeler sonucunda 18-65 yaş arası beden kitle indeksi 35 ve üzeri ola kişiler bu ameliyatı yaptırabilir.

Mide ameliyatı olmak isteyen ancak 18 yaş altındaki kişilerin genel vücut taraması yapılır. Beden kitle indeksinin yüksek olması ve diyabet gibi rahatsızlıklarının bulunması nedeni ile operasyon uygulanabilir.

65 yaş üstü hastalarda farlı kronik rahatsızlıklar mevcut olabilir. Hipertansiyon, kalp rahatszılıkları ve tip 1 diyabet gibi sorunlar operasyon için engel teşkil eder. Ancak kişinin genel sağlık durumu iyi ve vücut değerleri normal ise doktor izni ile bu operasyon yapılabilir.

Mide Ameliyatı Süresi Nedir?

Operasyon süresi ortalama 90 dakikadır. Anestezi, midenin giriş ve çıkış bağlantılarının ayarlanması ve dikiş atılması bu sürenin içerisindedir. Ameliyat süresi doktorun tecrübesine ve midenin büyüklüğüne göre değişebilir. Herhangi bir komplikasyon gelişmemesi ve başarılı bir ameliyat olması için çok kısa sürelerin olmaması gerekir.

Mide Küçültme Ameliyatı Fiyatları 2023

Mide Küçültme Operasyonu fiyatları işlemin yapıldığı hastaneye, kullanılan tekniğe ve işlemin süresine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle hastane seçimi çok önemlidir. Aynı teknik kullanılmasına rağmen iki hastane arasında fahiş fiyatlar olabilir.

Komoplikasyon riski düşük, kullanılan cihazlar son teknolojiye sahip ve tecrübeli doktorların çalıştığı kurumlar hem başarılı hem de risksiz bir operasyon geçirebilirsiniz mide küçültme ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

mide-kucultme

mide-kucultme-ameliyati

Ameliyat Sonrası Ağrı Oluyor Mu?

Günümüz teknolojisi sayesinde robotik cerrahi işlemleri hastalar için en konforlu uygulamalardır. Kullanılan cihazlar dokulara mümkün olduğu kadar az müdahale edilmesine neden olur.

Ameliyat bölgesine yapılan lokal anestezi etkisi en az 10 saat sürer. Bu sayede küçültme ameliyatı sonrasında da ağrı oluşmaz. Taburcu olduktan sonra doktorun reçete ettiği ağrı kesicileri düzenli olarak kullanmalısınız.

Ameliyat Sonrasında Normale Dönüş Süreci Nedir?

Operasyonun ilk günü hastanede yatış gerekir. Ağrı yönetimi ve pansuman işlemleri için hastane bakımı tavsiye edilir. İlk akşam hastaya mobilizasyon yani yürüyüş yaptırılır. İkinci gün hastanın konforu daha fazladır.

Ağrılar yok olur ve hasta taburcu edilir. Karın kaslarını kesilmemesi ve sadece 1 santimetrelik kesiler açılması nedeni ile dikiş de çok azdır. İçerden atılan dikişlerin iyileşmesi için 15 gün gibi bir süre yeterlidir. 

Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi?

Kilo problemi olan ve mide ameliyatı olmak isteyen kişilerin sağlaması gereken kriterleri sıralarsak;

  • Beden kitle indesi 35 ve üzeri olan kısa morbid obez tanısının olması
  • Kiloya bağlı tip2 diyabet, nefes darlığı, uyku apnesi ve metabolik sendromun bulunması
  • Kilosu nedeni ile sosyal aktivitelere katılamayan ve psikolojik olarak kişinin kendini kötü hissetmesi

Bu kriterleri taşıyan kişilerin genel sağlık durumu anestezi için uygun ise doktor tarafından gerekli tetkikler düzenlenir ve ameliyat için randevu verilir.

Mide Küçütme Sonrası İz Kalır mı?

Operasyon için atılan kesiler çok küçüktür. Mide ameliyatı sonrasın da komplikasyon gelişmediği ve etkili yara bakımı uygulandığı sürece herhangi bir iz oluşmaz. Karın bölgesindeki kesikler iki ay içerisinde silikleşir ve gözle görülmez bir hal alır.

Ameliyat Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Kilo verme oranı her ay değişiklik gösterir ve altı ayın sonunda hedeflenen normal kilonun %30 kadarı verilmiş olmalıdır. İlk ay yaklaşık 20 kilo verilirken ikinci ay 10 kilo ve sonraki aylar 5 kilo verilir. Kilo verme oranı hastadan hastaya değişiklik gösterir.  Hastanın diyetine uyması ve egzersizlerini düzenli uygulaması verilen kiloyu etkiler.

Ameliyat Sonrası Tekrar Kilo Alınabilir mi?

Ameliyattan sonra hasta doktorunun tavsiyesine uymadığı sürece verdiği kiloları geri alabilir. Midenin kapasitesi küçültülse bile ilerleyen dönemlerde hastanın beslenmesi ile değişebilir.

Bu nedenle dengeli beslenme ve düzenli egzersiz hayatınızın bir parçası haline gelmelidir. Aksi halde operasyon sonucu kısa sürede başarısız bir hale dönebilir.

Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Egzersiz

İlk hafta sadece sıvı gıdalar ile beslenilir. İkinci hafta püre halindeki besinler alınır. 3. Haftanın sonunda normal beslenme düzenine geçilebilir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınabilmesi için takviye gıdalar verilebilir. Egzersiz programları 1 ayın sonunda hafif tempoda başlanır.

Küçültme Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyesi Yapılıyor Mu?

Operasyondan sonra düzenli doktor kontrolleri uygulanır. Bu kontrollerde bazı tetkikler yapılır. Kan testlerinde vitamin değerleri düşük ya da riskli görülürse takviye uygulanabilir.

Küçültme Ardından Nasıl Bir Süreç Yaşanıyor?

Kilo verilmesi, düzenli beslenme ve sağlıklı yaşan gibi kriterlere dikkat etmek operasyondan sonraki sürecin birer adımlarıdır. Estetik ve medikal kaygılar ile uygulanan bu operasyon sonucunda hormon bozuklukları ve metabolik hastalıklar tedavi edilebilir. Bu nedenle iyileşme sürecinde çok iyi hasta bakımı gereklidir.

Ameliyat Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?

Hastane yatış süresi ameliyatın nasıl geçtiği ve hastanın genel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. 1-3 gün arasında hastane yatışı önerilir. Ancak komplikasyon gelişmesine bağlı olarak bu süre uzatılabilir.

Mide Ameliyatını SGK Karşılar mı?

Estetik operasyonlar SGK Kurumu tarafından karşılanmaz. Ancak kilo oranı kişinin hayatını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşmış ise mide ameliyatı SGK tarafından karşılanır.

Mide Ameliyatı Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?

İç dikişlerin iyileşmesi için en az 15 gün gerekli iken dışardan atılan dikişler 1 hafta sonrasında tamamen iyileşir ve iki ayın sonunda gözle görülmez bir hale gelir.

Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınabilir mi?

Operasyondan sonraki 1 yıl hamile kalınması kilo kontrolü açısından tavsiye edilmez. Ancak mide ameliyatı üzerinden bir yıl geçmişse hamilelik bir sorun oluşturmaz.

Laparoskopik Cerrahi hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Yutulabilir Mide Balonu Nedir?

 Elipse Balon; Elipse Programının temelini, midenizde tokluk hissi yaratacak devrimci nitelikteki yumuşak balon oluşturur. Elipse, midenizde yer kaplayarak yiyecek alımınızı azaltmanıza yard...

Reflü Cerrahisi

Reflü Cerrahisi; Yemek borusu sindirimin başladığı ağız ile mide arasında bağlantı kuran ve yediklerimizi ve ağızdaki salgıyı mideye ileten özel bir kas yapısına sahip organdır....