header-bg

Almanya’da yaşayan 23 yaşındaki ikiz kardeşler Ceyhun Ekşi ve Cenk Ekşi,İzmir Özel Sada Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğatarafından yapılan tüp mide ameliyatıyla sağlıklarına kavuştu.

200 kilo ağırlığındaki Ceyhun Ekşi ve 195 kiloluk Cenk Ekşi, fazla kilolarından dolayı sağlıklarının ve günlük yaşamlarının giderek olumsuz etkilenmesinden dolayı ameliyat olmaya karar verdi. Daha önce tüp mide ameliyatı olan bir arkadaşlarının tavsiyesi üzerine İzmir’e gelen Ekşi kardeşler, İzmir Özel Sada Hastanesi’nde genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa tarafından ameliyat edildi. Operasyon hakkında bilgiler veren Op. Dr. Türker Karabuğa, “Tek yumurta ikizi erkek iki hastamız Almanya’dan bize ulaştı. Vücut Kitle İndeksleri (VKİ) oldukça yüksekti. ‘Süper Süper Obezite’ dediğimiz 61.3 ve 61.8’lik indekslere sahiplerdi. Sağlık sorunları olan ve sosyal anlamda sorunlar yaşayan kardeşler, ailelerinin de iknasıyla bize ulaştı ve ameliyat olmaya karar verdi. Her ikisine de tüp mide ameliyatı uygulandı. Bu kilolardaki hastalarda karın içi yağlanma ve karaciğer yağlanması ileri derecede artar. Ameliyat sırasında da tahminlerimizde yanılmadık. Bu durum ameliyatı biraz zorlaştırsa da başarılı bir şekilde sonlandı” dedi.

Cerrahi Tecrübe Önemli

Bu tarz hastaların ameliyatlarında kullanılan ekipmanların ve cerrahi ekibin tecrübesinin önemine de değinen Karabuğa, şöyle devam etti: “Bu VKİ seviyesindeki hasta grubunda karın içine girilecek trokar dediğimiz laparoskopik aletlerin ve kullanılacak laparoskopik el aletlerinin uzun ve hastaya uygun olması gerekiyor. Bu tür ameliyatların tecrübeli hekimler tarafından, 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi olan tam donanımlı hastanelerde yapılması gerekir ve olası komplikasyonlar durumunda hem ameliyatı yapan cerrahın bu konuda donanımlı olması hem de gerekli branşların bulunması önemli. Başarılı ve sorunsuz bir şekilde ameliyatımızı tamamladık. Tabii, ameliyatın yapılması kadar ameliyat sonrası takipler de çok önemli. Alanında uzman ve deneyimli bir ekiple çalışıyoruz. Ameliyat öncesinde ve sonrasında ekibimiz oldukça deneyimli bir şekilde hastalarımıza yardımcı oluyor.”

Ameliyata Güven Artıyor

Yaklaşık 30 yıldır tüp mide, 70 yıldır da obezite cerrahisinin yapıldığını kaydeden Op. Dr. Türker Karabuğa, “Son 10-15 yıla kadar komplikasyon oranları biraz yüksek seyretmiş, ancak tıbbi aletlerin gelişmesi, teknolojinin ilerlemesi ve cerrahların deneyiminin artmasıyla obezite ameliyatlarında komplikasyonlar oldukça azaldı ve daha güvenli hale geldi. Her zaman söylediğim bir şey var: Tüp mide ameliyatının komplikasyon oranı, safra kesesi, fıtık ya da apandisit ameliyatından çok daha azdır. Yeter ki ameliyat uygun hastaya deneyimli cerrah ve ekip tarafından yapılsın.”

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tüp mide ameliyatıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar

Obezite tedavisi için uygulanan tüp mide ameliyatları epey yaygınlaştı. Bu yaygınlaşan tedavi yöntemi kulaktan kulağa konuşulan gerçeği yansıtmayan birçok bilgiyi de beraberinde getirdi. Peki, bu yanl...

Aynı seansta hem uterus hem böbrek alındı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mert Göl ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ünal Aydın ve Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Türker Karabuğa tarafından gerçekle...