header-bg

Ginseng, büyük kazık köklü çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Pek çok Ginseng türü vardır ve Çin, Japonya, Kore (Panax Ginseng) gibi Uzakdoğu ülkelerinde yabani tür olarak bulunan ginseng, tüm şifalı bitkiler içerisinde etkisi en yüksek olan adaptogen (strese karşı direnç arttıran bir ajan) olarak bilinir.

Ginsengin Sağlığa Faydaları

Bitki uzmanları, ginseng karışımlarının genel bedensel ve zihinsel performansı iyileştirdiğini iddia ediyor. Ginseng beyin fonksiyonlarını düzenler ve kişinin strese karşı direncini arttırır. Uzun zamanlardır baş ağrısı, premenstrüel sendromu ve adetle ilişkili diğer şikayetler için kullanılır.

Ginseng maddesi, gerek içerdiği nadir bulunan bileşenler gerek ise yetişme koşullarıyla dünyanın en değerli bitkileri arasında sayılır, sağlıklı gıda mağazalarını ziyaret eden kişiler üzerinde yapılan bir araştırmada kaydedilen bilgilere göre en sık kullanılan bitkilerden biridir. Ginseng’in yararları arasında konsantrasyonu artırma, dayanıklılık artırma, gelişmiş erektil işlev, kardiyovasküler sağlığı koruma, düşük kan basıncı sağlama , anti-stres etkisi ve daha iyi atletik performansı sayılabilir.

turker-karabuga

Ayrıca ginseng maddesinin karaciğeri koruduğuna, radyasyonun zararlı etkilerini azalttığına, diyabet hastalarında kan şekerini iyileştirdiğine ve kanseri önlemeye yardımcı olduğuna inanılıyor. Öte yandan ginseng kalsiyum, potasyum, demir, manganez, bakır ve çinko gibi iyi bir mineral kaynağıdır. Son zamanlarda, ginseng tüm dünyada popülerlik kazanmıştır. Ginseng bitkisinin kökleri zihni ve bedeni canlandırmak, bedensel gücü ve canlılığı artırmak amacıyla kullanılır. Her hastalığa veya rahatsızlığa bir çaresi olduğu için ‘bütün şifalı otların kralı’ olarak adlandırılır.

  • Soğuk algınlığı ve grip benzeri hastalıklarla savaşırken yardımcıdır.
  • Kişiye enerji verir, bağışıklı sistemini katkı sağlar.
  • Beyin fonksiyonlarını iyileştirir
  • Kan şekeri seviyelerini regüle etmede yardımcıdır
  • Kolesterol düşürücüdür
  • Tansiyon dengeleyici ve düzenleyici etkisi vardır
  • Kolon, prostat, mide gibi kanser türlerini önlemede yardımcıdır
  • Yaşlanma karşıtı etkisi vardır
  • Erektil disfonksiyonu tedavi etmede yardımcıdır.

ginseng-nedir

Ginsengin-Sagliga-Faydalari

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Ginseng bitkisi suya eklenip demelenerek çay şeklinde tüketilebilir. Bunun için ginsengi dilimleyip üzerine sıcak su koyarak birkaç dakika demlenmesini bekleyip süzerek içebilirsiniz. Öte yandan ginseng pek çok takviye gıda içerisinde ve vitamin karışımlarında bulunur doktorunuza danışarak takviye olarak da tüketebilirsiniz.

Ginseng Çeşitleri

Ginsengin geleneksel tıpta önemli bir yeri vardır ve pek çok tıbbi durum için tercih edilmektedir. Panax ginseng Asya kıtasına özgü bir türdür Panax quinquefolius ise Amerikan ginsengi olarak bilinir. Aromatik ve tatlı bir lezzete sahip olan bu bitkinin anavatanı Kuzey Amerika ve Kore olarak bilinmektedir.

Ginseng Hangi Besinlerde Bulunur?

Özellikle Amerika, Çin, Vietnam ve Kore mutfaklarında kullanılan bu bitki bazı besinlere eklenerek tüketilmektedir. Vitamin karışımlarında, çikolatalarda, çaylarda ve enerji içeriklerinde ginseng bulunabilir. Besin takviyelerinde ve bazı market ürünlerinde de ginseng kullanılmaktadır. Sağlığa olan yararları sebebiyle popüler olan ginseng her ne kadar pek çok yararı olan bir bitki olsa da kullanılmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.

Ginseng Yan Etkileri Nelerdir?

Ginsengin sağlığa pek çok yararı olduğu gibi tüketimi sonucunda oluşabilecek bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullandığınız bir ilaç var ise ginseng maddesi bu ilaçlarla etkileşime girebilir bu yüzden dikkatli kullanılmalıdır. Öte yandan aşırı miktarlarda ginseng maddesi tüketmek kişide ishal gibi sindirim sorunlarına mide bulantılarına neden olabilir. Tansiyon dengesini bozarak düşük ya da yüksek tansiyona sebep olabilir, öfori, baş ağrısı, uyku sorunları, vajinal kanama gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu riskler genellikle nadir gerçekleşir ve kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilir yan etkilerdir.

Çinkonun Yararları hakkında bilgi almak için tıklayın. 

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Karnıyarık Otu

    Karnıyarık otu olarak bilinen Psyllium, Hindistan’da yetişen Plantago ovata” adı verilen bitkinin tohumlarından elde edilmektedir....

    Sıcak Havalarda Mineral Dengesine Dikkat!

    Yaz aylarında sıcaklaşan havaların etkisiyle veya spor esnasında terleme yoluyla vücudun elzem minerallerinden olan sodyum ve potasyum kayıpları artar. Ayrıca sıcak havalarda magnezyum eksikliği de gö...