header-bg

Gastrik bypass ameliyatı dünyada mide küçültme (Sleeve gastrektomi) ameliyatından sonra en çok tercih edilen obezite ameliyatıdır.

Gastrik ByPass Nedir?

Laparoskopik yöntem ile uygulanan Gastrik ByPass ameliyatı en sık yapılan kombine tip ameliyatlardan biridir. Mide hacmini küçülten bu ameliyat ile besinlerin emilimi ince bağırsak yolu kısaldığından azalır. Midenin başlangıcından itibaren geriye yaklaşık 30- 50cc büyüklükte alan kalacak şekilde bir kısmı bırakılır ve geri kalanı ayrılır. İnce bağırsakların bir bölümü de bypass edilir ve yeni şekillendirilen mideye bağlanır. Bu sayede hastalar daha az yiyerek doyma hissi elde eder. Aynı zamanda yüksek kalorili besinlerin emilimi engellendiğinden kilo kontrolü sağlanabilir.

turker-karabuga

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Ameliyat edilmesi planlanan kişilerin genel sağlık durumu değerlendirilir. Hem fiziksel hem psikolojik sağlığı detaylı tetkiklerden geçirilir. Roux-en-Y Gastrik Bypass ameliyatının iki aşaması vardır. İlk aşamada mide yaklaşık 30-50 ml hacme kadar küçültülür. İkinci aşamada ise ince bağırsağın ilk kısmı bölünür ve alt ucu mideyle birleştirilir. Üst ucu ise son bağırsakla birleştirilir. Böylece hem alınan gıda miktarı azalır hem de alınan gıdanın hepsi emilemez. Vücuda alınan kalori miktarı en aza indirilmiş olur. En önemlisi, gastrik bypass ameliyatında gıda alımının yeniden yönlendirilmesi bağırsak hormonlarının erken uyarılmasını sağlar. Bu sayede tokluk artar, açlık baskılanır ve obezitenin neden olduğu tip 2 diyabetin etkileri düzelir. Ameliyattan sonraki ilk 4-6 gün boyunca kişinin hastanede yatması ve yakından takip edilmesi planlanır. Hasta taburcu olmadan önce yeni beslenme düzeni planlanır ve operasyonun ardından en az 1 yıl boyunca belirli aralıklarla kontrol edilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Avantajları

Gastrik bypass ameliyatı avantajları arasında hızlı iyileşme süresi, küçük kesi ve kilo kontrolü başta gelir. Diğer avantajlar arasında şunlar sıralanabilir;

  • Kalıcı kilo kaybı daha uzun sürelidir.
  • Tükenebilecek yiyecek miktarını kısıtlar.
  • Enerji tüketimini artıran koşullara yol açabilir.
  • Bağırsak hormonlarında iştahı azaltan ve tokluğu artıran olumlu değişiklikler sağlar.

 

bypass

 

Gastrik Bypass Ameliyatı Dezavantajları

Gastrik bypass ameliyatı dezavantajları arasında çoğu ameliyatta görülme riski olan komplikasyonlar ve bu operasyona özel riskler yer alır. Ancak bu olumsuzlukların yaşanma ihtimali oldukça düşüktür. Gastrik bypass ameliyatı dezavantajları arasında şunlar sıralanabilir:

  • Teknik olarak mide küçültme (Sleeve Gastrektomi) ameliyatından daha karmaşık bir işlemdir ve potansiyel olarak daha büyük komplikasyonlara neden olabilir.
  • Uzun süreli vitamin / mineral eksikliklerine, özellikle B12 vitamini, demir, kalsiyum ve folat eksikliğine yol açabilir.
  • Genellikle hastanede kalış süresi mide küçültme (Sleeve Gastrektomi) ameliyatından daha uzundur.
  • Diyet tavsiyelerine, ömür boyu vitamin / mineral desteğine ve takip uyumuna uyulmasını gerektirir.

Gastrik Bypass Tipleri

Gastrik Bypass ameliyatlarının uygulama şekline göre 3 farklı tipi vardır. Bu tipler:

Proksimal (Roux-En-Y) tip gastrik Bypass Ameliyatı: En sık kullanılan gastrik bypass yöntemidir. Nutrisyonel problemlere en az yol açan çeşittir ve ince bağırsağın emilim işlevlerinin çoğu korunur. Operasyon sonrası kısa sürede doygunluk hissi yaşanır.

Distal Gastrik Bypass: Bu operasyon ince bağırsak yapısında değişiklik yapılmasını ve bu uygulama sonrasında nişastaların ve yağların malabsorbsiyonunu içerir. Bu malabsorbsiyon sırasında vitamin ve mineraller etkilendiğinden operasyonun yan etkileri daha fazladır.

Mini Gastrik Bypass: Loop rekonstrüksiyonu kullanılarak yapılır. Daha kolay bir uygulama olduğundan ve Roux-En-Y prosedürüne alternatif olabildiğinden tercih edilebilir ancak sıklıkla uygulanmaz.

Gastrik Bypass Kimlere Uygulanabilir?

Gastrik bypass fazla kilolu olup bu kilo problemleri sebebiyle sağlık problemleri yaşayan kişilere ve aşırı kilolu olan kişilere yapılabilir. Vücut kitle indeksi belirli bir seviyenin üzerinde olan kişilerin kilo kontrolünü sağlayabilmeleri için bu ameliyat uygulanabilmektedir. Kilo fazlası çok yüksek olmayan ancak fazla kilo sebebiyle farklı hastalıklardan muzdarip olan kişilere de bu operasyon uygulanabilmektedir.

Gastrik Bypass Tüp Mide Farkı

Tüp mide ameliyatlarında midenin yaklaşık yüzde 80’i alınır. Gastrik bypass ameliyatında ise midenin küçük bir bölümü operasyon ile yaklaşık 70-100 cm uzaklığa bağlanır. Tüp mide ameliyatının geri dönüşü yoktur gastrik bypass ameliyatının geri dönüşü olabileceği söylense de çok zor bir ameliyattır ve ilk etapta yapılması pek önerilmez.

Gastrik ByPass Fiyatları 2024

Gastrik ByPass fiyatları operasyonun yapılacağı yönteme, ameliyatı yapacak olan hekime ve operasyonun gerçekleşeceği merkeze göre değişkenlik gösterebilmektedir. Gastrik ByPass fiyatları hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Revizyon Cerrahisi

Günümüzün en yaygın hastalıklarından kabul edilen obezite tedavisinde uygulanan Bariatrik Tedaviler; bazı hastalarda gerek hastanın kuralları takip etmemesi gerekse uygulanmış yanlış teknik sebebiyle ...

Laparoskopik Cerrahi

Halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi, hastanın daha çabuk iyileşmesini ve açık ameliyatlara göre çok daha az ağrı hissetmesini sağlamayı başaran cerrahi bir yoldur....