header-bg

Diyabet cerrahisi; uygun hasta adayları seçilerek yapıldığında hastanın diyabet ve onun oluşturduğu sorunların çözüme kavuşmasını içerir. Diyabet cerrahisi midenin küçültülmesi ve bağırsaklara bağlanması yoluyla yapılır. Bu şekilde şeker üretimi azalır ve diyabet sorunları ortadan kalkar. Diyabet cerrahisi için vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması gerekir.

Diyabet cerrahisinin neden ve nasıl yapıldığı, diyabet ameliyatının riskleri ve kimlerin ameliyat olabileceği hakkında yazının devamında bahsedilmiştir.

Diyabet cerrahisi, Tip 2 diyabet hastaları için bir tedavi olarak kullanılan metabolik cerrahi işlemidir. Bu işlem, pankreas ve bağırsaklardaki hormonal değişikliklerin, vücudun insülin direncini azaltmasına ve kan şekeri seviyelerinin normalleşmesine neden olduğu birkaç farklı teknikle gerçekleştirilebilir.

Örneğin, gastrik bypass işlemi, midenin küçültülmesi ve ince bağırsağın bir kısmının atlanmasıyla kan şekerini kontrol etmek için kullanılabilir. Böylece, yemeklerden sonra kandaki şeker seviyeleri daha istikrarlı hale gelebilir ve diyabetin ilerlemesi yavaşlayabilir.

Diyabet cerrahisi herkes için yararlı bir tedavi yöntemi olmayabilir. Doktorlar tarafından uygun şekilde değerlendirilmeli ve hasta seçimi doğru yapılmalıdır.

turker-karabuga

Diyabet Cerrahisi Neden Yapılır?

Diyabet cerrahisi ilaçların ve diyetin yeterli olmaması, diyabetin ilerlemesinin durdurulamaması, diyabetin beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının olması durumlarında yapılır.

Diyabet hastaları, kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için ilaçlar kullanır ve sağlıklı bir diyet takip ederler. Bazı hastalar, ilaçlar ve diyet değişiklikleriyle bile diyabetin ilerlemesini durduramazlar. Bu durumda diyabet cerrahisi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için bir seçenek olabilir. Diyabet kalp, böbrek hastalığı ve sinir hasarı gibi durumlara neden olabilir. Bu da diyabet cerrahisi yapılma nedenlerinden sayılabilir.

Diyabetik Cerrahiye Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Kilo problemi olan çoğu birey için diyet ve egzersiz genelde sağlık risklerini azaltmanın en iyi ve en güvenli yoludur. Ancak bu cerrahi olmayan tedaviler yaklaşım ne olursa olsun şiddetli obezitenin tedavisinde uzun sürede genelde etkisizdir. Obezite diyet ve egzersiz yoluyla tedavi edilmesi zor olan kronik bir durum olduğundan diyabetik cerrahi obezite sorunu olan ve alışılmış yöntemler ile kilogram veremeyen tip 2 diyabet hastası kişiler için en etkili tedavi yöntemidir.

diyabet-cerrahisinin-avantajlari

diyabet-cerrahisi

Diyabet Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Diyabet cerrahisi, farklı teknikler ile yapılır. Gastrik bypass, Transit bipartisyon gibi yöntemler kullanılır. Hastanın ihtiyacına ve sağlık durumuna göre uygun olan teknik seçilir. Diyabet cerrahisi, diğer tedavilerin yanı sıra bir seçenek olarak düşünülmeli ve sadece uygun adaylar için cerrahlar tarafından değerlendirildikten sonra yapılmalıdır. Diyabet cerrahisi midenin küçülmesi ve bağırsağa direkt bağlanmasıyla yapılır.

Kimler Diyabet Cerrahisi Olabilir?

Diyabet cerrahisi, tip 2 diyabet hastaları için uygundur. Her diyabet hastası diyabet cerrahisi için uygun olmayabilir. Diyabet cerrahisi olmak için kullanılan insülin/ilaçların ve diyetin yeterli olmaması, vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması, diyabetin bazı sağlık sorunlarına neden olması, cerrahi riskleri kaldırabilecek olması, hastanın ameliyattan sonra yaşamında değişiklik yapacağından emin olması ve yeterli pankreas rezervine sahip olması gerekir.

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diyabet cerrahisi ameliyatı, en yaygın olarak kullanılan transit bipartisyon ameliyatıyla yapılır. Transit Bipartisyon, Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde etkin bir Metabolik obezite cerrahi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi de hem mide hacmini kısıtlayan (Restriktif) hem de ince bağırsakların bir kısmından emilimi azaltan (malabsorptif) etkiye sahiptir. İlk olarak sleeve gastrektomiden daha geniş bırakılan bir tüp mide oluşturulur ve sonrasında ince bağırsakların son 1/3’lük kısmı mideye alternatif olarak bağlanır ve böylelikle duedonum (on iki parmak barsağı) devre dışı bırakılır. Böylelikle besin alımı azalırken emilim de azalmıştır ve emilim azaldığından kana karışan glikoz da azalmış olur.

Diyabet cerrahisi laparoskopik yöntemle yapılır, küçük kesiler ameliyat sonrasındaki iyileşmeyi hızlandırır ve ağrısız bir süreç yaşatır.

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Diyabet cerrahisi ameliyatı süresi, yapılan prosedüre ve hastanın durumuna göre değişebilir. En yaygın olarak kullanılan diyabet cerrahisi prosedürü olan transit bipartisyon ameliyatı genellikle 2-3 saat sürer. Ameliyat süresi; cerrahi yönteme, hastanın kilosuna, yaşına, sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlıdır.

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Diyabet cerrahisi ameliyatı riskleri, ameliyat sırasında oluşabilir. Bunlar kanama, enfeksiyon, pıhtılaşma gibi sorunlardır ve yaranın iyileşmesi, beslenme sorunları da görülebilir. Cerrahi işlem öncesinde ve sonrasında dikkatli bir şekilde hazırlık yaparak riskleri azaltmak mümkündür. Ameliyatın uzman bir cerrah tarafından yapılması ve ameliyat sonrası beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri de komplikasyon riskini azaltabilir.

Diyabet Cerrahisinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Tip 2 diyabet kalp hastalıkları, felç veya böbrek yetmezliğine yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır ve yaşamı tehdit eden problemlere yol açabilir. Diyabet cerrahisindeki ilerlemelerle bu komplikasyonların önüne geçerek kişinin sağlık ve yaşam kalitesi iyileştirmek mümkündür. Diyabet cerrahisi her ameliyat gibi türlü rizikolar taşısa da uzun vadeli devam etmekte olan diyabet sorununun taşıdığı risk (genelde ilaçlarla yetersiz tedavi edilir) çoğu hasta için cerrahi prosedürün taşıdığı riskten ağır basmaktadır. Her hasta tedavi öncesi kişisel tıbbi durumu, diyabetinin süresi, ciddiyeti ve obezite ile ilişkili diğer sağlık problemleri bağlamında özel olarak değerlendirilmelidir.

Diyabetli Kişiler Ne Yapmalıdır?

Tip 2 diyabet idaresinde daha sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve kan şekeri testi bir hayli önemlidir. Ek olarak tip 2 diyabet sorunu olan çoğu kişinin kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için genelde bir ya da daha fazla diyabet ilacı ve insülin kullanmaları gerekiyor. Diyabetli kişiler günlük bakımları için sorumluluk almalıdır. Günlük bakımın çoğu kan şekeri seviyesinin çok düşük ya da çok yüksek olmasını engellemeyi içerir. Kan şekeri çok düştüğünde hipoglisemiye yol açarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Diyabetli yetişkinler kalp hastalıkları için yüksek risk altındadır. Diyabet yönetimi kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmaktan daha fazlasıdır; bunun beraberinde daha sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve gerekirse ilaç yoluyla kan basıncı ve kolesterol seviyelerini yönetmek de bir hayli önemlidir. Böylece diyabetin neden olabileceği sağlık problemlerinin görülme ihtimali azaltılabilir.

Diyabet ve Şeker Hastalığı Cerrahisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Diyabet cerrahisinde hangi yöntemin kullanılacağı kişinin tıbbi durumuna ve belirlenen hedeflere göre değişiklik göstermektedir. Bu hedefler her bir hasta için çeşitli faktörler göz önüne alınarak belirlenmektedir ve hastanın özel durumuna göre tedavi sürecinde değişiklikler yapılabilir.

  • Laporaskopik Sadi-S Ameliyatı
  • Laparoskopik Transit Bipartisyon Ameliyatı
  • Laparoskopik İleal İnterpozisyon Ameliyatı

Tip-2 Diyabet Cerrahisi İzmir

Diyabet kontrol altında tutulmadığında vücudun herhangi bir bölümünü önemli derecede etkileyebilen ve hayatı tehdit edici komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Diyabet çeşitli nedenlerle göre farklı türlerde sınıflandırılmaktadır ve tip 2 diyabet tüm vakaların %95’ini oluşturan en yaygın diyabet şeklidir. Obezite, tip 2 diyabetin birincil nedenidir ve kalp hastalıkları, felç, körlük, böbrek yetmezliği, amputasyonlar, iktidarsızlık, depresyon ve belirli kanser türleri gibi pek çok rahatsızlık için bir hayli önemli bir risk faktörüdür. Tip 2 diyabet için öncül tedavi yaşam biçimi değişikliklerini (kilogram verme, uygun diyet, egzersiz) ve ilaçları içerir. Bu değişiklikler hastalığın remisyon dönemine girmesine yardımcı olmaktadır. Ancak tip 2 diyabet sıklıkla zamanla kötüleşir ve kan şekerini kontrol altında tutmak için daha fazla ilaç alınmasını gerektirir. Bu sebeple tip 2 diyabet kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak kabul edilmiştir. Diyabet cerrahisi kişide yeterli kilogram kaybı sağlayarak obezite ile ilişkili tüm hastalıkları sonlandırmayı hedeflemektedir.

Tip 2 Diyabet ve Obezite Sorunu

Tip 2 diyabet görme bozuklukları, körlük, kalp hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği, ampütasyon ve sinir hasarı gibi problemlere neden olabilir. Hamileliği etkileyebilir veya doğum kusurlarına neden olabilir. Tip 2 diyabete sahip kişilerin yaklaşık % 80’inde obezite sorunu ile karşılaşılmaktadır. Diyabetik cerrahi sonrası tüm bireyler sağlık durumlarında iyileşme gösterir. Hastaların yaklaşık %90’ında kan şekerinde düşme, kullanılan ilaç türünde ve dozajında azalma ve diyabetle ilişkili semptomlarda azalma görülmektedir.

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Fiyatları 2024

Diyabet cerrahisi ameliyatı fiyatları 2024 yılında hastaneye göre, doktorun deneyimine, hastanın şikayetlerine, diyabet cerrahisinin türüne göre değişiklik gösterir. Diyabet cerrahisi ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için doktorunuza ve hastanenize danışabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı

Obezite ile birlikte birçok hastalık da görülebilir. Obezite kişide başka hastalıklara da neden olabilir. Bu hastalıklardan biri Tip 2 diyabettir. Bu hastalığın ilerlemesi durumunda kişi çok fazla zor...