header-bg

Obezite ile birlikte birçok hastalık da görülebilir. Obezite kişide başka hastalıklara da neden olabilir. Bu hastalıklardan biri Tip 2 diyabettir. Bu hastalığın ilerlemesi durumunda kişi çok fazla zorluk yaşayacağı için tedavi edilmesi gerekir. Diyabet cerrahisi ameliyatı ile tedavi sağlanabilir.

Diyabet Cerrahisi Nedir?

Diyabet cerrahisi şeker ameliyatı olarak da bilinir. Diyabet cerrahisi ile kişinin diyabetinin kontrol altına alınması amaçlanır. Tip 2 diyabet görülen kişilerde insülin direnci bulunur. Aşırı kilolu kişilerin midesi normal kiloda olan kişilere göre daha büyük olduğu için açlık hormonu daha fazla salgılanır. Bu yüzden kişi daha fazla açlık hisseder. Böylece daha fazla ve daha sık yemek yeme ihtiyacı doğar. Obezite görülen kişilerin bağırsak boyu daha uzundur ve villüs sayıları da fazladır. Villüs gıda emilimini sağlar. Gıda emilimi ince bağırsağın sonuna gelene kadar sağlandığı için bağırsak sonuna sindirilmemiş gıdalar ulaşamaz. Bu sebeple de glp-1 hormonu aktif hale gelemez. Tüm bu olayların sonucunda pankreastaki insülin salınamadığı için kan şekeri yükselir. Bu da şeker hastalığına yol açar. Tüm bunların çözümü için ise diyabet cerrahisi gerçekleştirilir. Ameliyat ile vücutta üretilen insülinin kullanımı sağlanır.

Diyabet Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Diyabet ameliyatı için birçok farklı yol bulunur. Diyabet cerrahisinin ameliyatlarının türleri şu şekilde sıralanabilir:

Tüp mide ameliyatı; tüp mide ameliyatında hastanın mide hacmi küçültülür. Kişi bu sayede oldukça az yemek yer ve daha az aç hisseder. Bu sayede kişi kilo verir. Bu kilo verme sayesinde fazla kilolarından kurtulup obezite yenilebilir. Obezite kontrol altına alındığı için de tip 2 diyabet hastalık belirtileri de ortadan kalkar.

SJIT; diyabet ameliyatı için kullanılan bir diğer yöntem SJIT olarak bilinir. Bu yöntemde tüp mide ameliyatından farklı olarak ince bağırsak başlangıcından ve sonundan bağlantı kurularak geçiş sağlanır. Burada amaç bazı gıdaların sindirilmeden ince bağırsağın son kısmına ulaşmasıdır. Bu sayede glp-1 hormonu salgılanır. Böylece kişinin diyabeti düzelmiş olur.

Gastrik Bypass; diyabet cerrahisi için tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde midede torba oluşturulur ve ince bağırsağın alt kısmı bu torbayla birleştirilir. İnce bağırsağın üst kısmının ayrılmış kısmı alt kısma tekrar bağlanarak gıda emiliminin arttırılması amaçlanır.

diyabet-cerrahisi-kimlere-uygulanir

diyabet-ameliyati-nasil-yapilir

Diyabet Cerrahisi Ameliyatının Riskleri

Diyabet cerrahisinde de her ameliyatta olduğu gibi bazı riskler bulunur. Diyabet cerrahisi riskleri oldukça düşük ihtimalle gerçekleşse de şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanama riski,
  • Darlık sorunu,
  • Pıhtı sorunu,
  • Kaçak olma ihtimali

Diyabet Cerrahisi Kimlere Uygulanır?

Diyabet cerrahisi fazla kiloları sebebiyle şeker hastası olan kişilere uygulanır. Bu cerrahi işlemin uygulanması için kişinin vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması gerekir. Tip 2 şeker hastalarına uygulanır. 18-65 yaş aralığındaki kişilere uygulanabilir ancak 40 yaşından küçük hastalarda daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Ayrıca 8 yıldan az süredir şeker hastası olan kişilerde de daha başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Ayrıca kişinin ilk tercihinin ameliyat olmaması önem taşır. Ameliyat olmadan kişinin diğer tedavi yöntemlerine yönelmesi daha az risk yaratır. Ayrıca ameliyat öncesindeki C - peptit düzeyi de önem taşır. Ameliyat olmak için pankreasın hala insülin üretmesi gerekmektedir.

diyabet-cerrahisi-ameliyati-oncesi

diyabet-cerrahisi-nedir

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Öncesi

Diyabet cerrahisi ameliyatında kişiler ameliyatın 1-2 gün öncesinde hastaneye yatırılır. Bağırsakların temizlenmesi için müshil verilebilir. Kan şekeri ve hipertansiyon ölçülür. Ayrıca açlık insülin düzeyi, HbA1c düzeyi ve C-peptit ölçülür. Ameliyattan bir gün önce katı şeyler tüketilmez. Sıvı alımıyla beslenmek gerekir. Ameliyattan önceki 12 saat bir şey yenmemesi gerekir. Bu sayede bağırsaklar temiz kalır ve lavman yapmaya gerek kalmaz.

Diyabet Cerrahisi Ameliyatı Sonrası

Diyabet cerrahisi ameliyatı sonrasında bazı vitamin ve mineralleri sürekli takviye olarak kullanılması gerekebilir. Diyabet cerrahisinden sonra doktorun belirlediği düzeyde yemek yemek önem taşır. Kişi ameliyattan sonra midesi küçüldüğü için çok fazla açlık hissetmez bu sebeple diyete uymakta zorluk yaşanılmaz. Ameliyat sonrası dehidrasyona dikkat etmek önem taşır. Bu sebeple yeterli düzeyde su tüketilmelidir.

Diyabet Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci

Diyabet cerrahisinden sonra dışkılama artabilir. Bu durum 1-3 ay arası sürse de 6 aya kadar da sürebildiği görülmüştür. En az 1.5 litre su tüketimi gerçekleştirmek gerekir. Şeker hastalığı vücudun su dengesini farklılaştırır. Ameliyat sonrası ise bu dengeyi sağlamaya çalışmak gerekir. Diyabet sonrasındaki iyileşme sürecinde su yemeklerden daha önemlidir. Çünkü bu ameliyat sonrasında kişi açlığı hissetmediği kadar susuzluğu da hissetmeyebilir.

Metabolik cerrahi ameliyatı nasıl yapılır?

Metabolik cerrahi ameliyatı kapalı yöntemle yapılır. Hastaya 4-5 kesi atılır ve buradan içeri girerek ameliyat gerçekleştirilir.

Diyabet Cerrahisi kimlere uygulanır?

Diyabet cerrahisi insülin depoları tükenmemiş tip 2 şeker hastalarına uygulanır. Aynı zamanda kişinin vücut kitle indeksinin 30 ve üzeri olması gerekir.

Şeker ameliyatı sonrası hasta kaç günde iyileşir?

Şeker ameliyatı sonrası hasta 3 ya da 4 gün hastanede yatması gerekebilir. 7-10 gün sonra normal yaşamına devam edebilir.

Tip 2 diyabet ameliyatla düzelir mi?

Tip 2 diyabet hastalığı ameliyatla düzeltilebilir. Ancak her kişi ameliyata uygun olmayabilir.

Diyabet ameliyatı ne kadar sürer?

Diyabet ameliyatı laparoskopik olarak yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatın süresi 2-3 saat aralığında değişiklik gösterir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tip 2 Diyabet Cerrahisi

Tip 2 diyabetin obeziteyle ilişkisi bulunabilir. Tip 2 diyabete obezite neden oluyorsa kilo vermek gerekir. Bunun için de diyet yapmak ya da mide ameliyatı olmak gerekir.    ...