Bariareik cerrahi sonrası vitamin takviyeleri gereklidir. Bu takviyelerin en önemlisi ve eksikliği en sık görülen vitamin D vitaminidir. Yalnız D vitamini takviyesi alırken Magnezyum minerali ile birlikte alınmasına dikkat edilmelidir.
D Vitamininin Önemi
D vitamini sağlık için en önemli vitaminlerden biridir. Eksikliği söz konusu olduğunda;
- Kalp hastalığı ve yüksek tansiyon,
- Diyabet (şeker hastalığı),
- Enfeksiyonlar ve bağışıklı,k sistemi bozuklukları
- Yaşlılarda düşme tehlikesi,
- Kolon, prostat ve meme kanserleri gibi bazı kanser türleri,
- Multipl skleroz gözlenebilir.
Sağlıklı kemiklere sahip olmak sizi raşitizm dahil çeşitli koşullardan korur. Raşitizm, çocuklarda kemiklerin zayıf ve yumuşak olmasına neden olan bir hastalıktır. Vücuttaki D vitamini eksikliğinden kaynaklanır. Kalsiyum ve fosforun kemik yapımında kullanılabilmesi için D vitaminine ihtiyacınız var. Yetişkinlerde yumuşak kemiklere sahip olmak osteomalazi denilen bir durumdur.
D vitamini, kalsiyum ile birlikte kemiklerin oluşmasına ve kemiklerin güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Zayıf kemikler, kırıklara yol açabilen kemik yoğunluğunun kaybı olan osteoporoza yol açabilir. D vitamini, bir kez ağızdan veya güneş ışığına maruz kaldıktan sonra vitaminin aktif formuna dönüştürülür. Kalsiyumun emilimini destekleyen bu aktif formdur.
D vitamini eksikliği, aşağıdakiler gibi belirli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir:
Kistik fibroz, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıklar, bağırsakların takviyeler yoluyla yeterince D vitamini emmesine izin vermez.
Kilo verme ameliyatları; midenin boyutunu küçülten ve/veya ince bağırsağın bir kısmını atlayan kilo verme ameliyatları, belirli besin, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda tüketilmesini çok zorlaştırır. Bu kişilerin doktorları tarafından dikkatle izlenmesi ve D vitamini ve diğer takviyeleri almaya devam etmeleri gerekir.
Obezite; 30’dan büyük bir vücut kitle indeksi, daha düşük D vitamini seviyeleri ile ilişkilidir. Yağ hücreleri, D vitaminini salıvermemesi için izole tutar. Obez kişilerde D vitamini eksikliği daha olasıdır. Obezite, normal D vitamini seviyelerine ulaşmak ve korumak için genellikle daha yüksek dozlarda D vitamini takviyesi almayı gerekli kılar.
Böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi hastalıklar, D vitaminini vücutta kullanılan bir forma dönüştürmek için gereken bir enzim miktarını azaltır. Bu enzimin eksikliği vücutta yetersiz düzeyde aktif D vitaminine yol açar.
D Vitamini Eksikliğinde Magnezyumun Yeri
D Vitamini Eksikliğine Dikkat Ederken Magnezyumu Da Unutmak Gerekli!
Magnezyum varlığında D vitamininin aktifleşmesi kolaylaşıyor. Magnezyum, D vitamini için ko-faktör görevini yapıyor ve iki takviyeyi bir arada kullanmak d vitaminin aktifliğini arttırıyor.
Bu nedenle D vitamini kullanırken mineral ve vitaminlerden zengin bir multivitamin kullanmayı ihmal etmeyip beslenmenizde de magnezyum zengini besinlere yer vermeniz gerekmektedir.
Bu besinler;
- Ceviz, badem, fındık, fıstık
- Mercimek, kuru fasulye, bezelye, nohut
- Tam tahıllar, buğday kepeği
- Ispanak, pazı (bu besinleri mümkün olduğu ölçüde çiğ olarak tüketmeye çalışın ya da buharda pişirmeyi tercih edin.)
- Nane, roka
- Pancar
- Hurma, incir
- Kişniş
- Ay ve kabak çekirdeğidir.
C Vitamini hakkında bilgi almak için tıklayın.