header-bg

Çinko, vücutta önemli bir çok etkisi olan bir besin öğesidir. Vücut tarafında üretilemediğinden besinler veya takviyeler yoluyla alınmalıdır. Bu blog yazımda çinko hakkında bilmeniz gerekenlerden, yararlarından ve takviye çeşitlerinden bahsedeceğim…

Çinkonun vücuttaki etkileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Gen ekspresyonu
  • Enzimatik reaksiyonlar
  • Bağışıklık sistemi
  • Protein sentezi
  • Dna sentezi
  • Yara iyileşmesi
  • Büyüme gelişmeye yardımcı olmasıdır.

Çinko doğal olarak bir çok hayvansal ve bitkisel besinde bulunmaktadır. Takviye edivi e ayırt edici olması amacıyla mısır gevreklerine, atıştırmalık barlara eklenen çinko aslında sentetik formdur. Bunun yerine çinkonun takviye şeklinde alınması daha pratik ve sağlıklı olacaktır.

Çinko, vücudunuzun sayısız şekilde kullandığı hayati bir mineraldir. Aslında çinko, vücudunuzda demirden sonra en bol bulunan ikinci eser mineraldir ve her hücrede bulunur. Metabolizmaya, sindirime, sinir fonksiyonuna ve diğer birçok işleme yardımcı olan 300’den fazla enzimin aktivitesi için gereklidir. Ek olarak, bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve işlevi için kritik öneme sahiptir.

turker-karabuga

Bu mineral aynı zamanda cilt sağlığı , DNA sentezi ve protein üretimi için de temeldir. Dahası, vücut büyümesi ve gelişmesi, hücre büyümesi ve bölünmesindeki rolü nedeniyle çinkoya bağlıdır. Çinko, tat ve koku alma duyularınız için de gereklidir. Uygun tat ve koku için çok önemli olan enzimlerden biri bu besine bağlı olduğundan, çinko eksikliği tat ve koku alma yeteneğinizi azaltabilir.

cinko-nedir

cinkonun-saglıga-faydalari

Araştırmalar çinkonun sağlığa sayısız faydası olduğunu gösteriyor.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu özelliği ile çoğu ilaç, burun spreyi ve pastillerde çinko takviyesi vardır.

Yara iyileşmesini hızlandırır. Bu mineral kollajen sentezinde, bağışıklık fonksiyonunda ve inflamatuar yanıtta kritik roller oynadığından , uygun iyileşme için gereklidir.

Aslında, cildiniz vücudunuzun çinko içeriğinin nispeten yüksek bir miktarını (yaklaşık %5’ini) tutar. Çinko eksikliği yara iyileşmesini yavaşlatabilirken, çinko takviyesi yaraları olan kişilerde iyileşmeyi hızlandırabilir.

Pnömoni, enfeksiyon gibi bazı hastalıkların oluşumunu önleyebilir. Çinko, vücudunuzu enfeksiyondan korumaya yardımcı olan T hücrelerinin ve doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırarak oksidatif stresi azaltabilir ve bağışıklık tepkisini iyileştirebilir

Akne tedavisine yardımcı olabilir. Çalışmalar, hem topikal hem de oral çinko tedavilerinin iltihabı azaltarak , P. acnes bakterilerinin büyümesini engelleyerek ve yağlı bez aktivitesini baskılayarak akneyi etkili bir şekilde tedavi edebileceğini göstermektedir. Akneli insanlar daha düşük çinko seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle, takviyeler semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.

Oksidatif stresi azaltarak enflamasyonu önlemeye yardımcıdır. Oksidatif stres, kalp hastalığı, kanser ve zihinsel gerileme gibi çok çeşitli kronik hastalıklara katkıda bulunan bir faktör olan kronik inflamasyona yol açar.

D Vitamini Takviyesi hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

L-Karnitin

L karnitin, vücutta doğal olara üretilen bir aminoasittir. Yağ asitlerini kandan mitokondriye taşıyarak atp sentezlenmesine yani enerji üretimine ve yağ yakımına katkı sağlar....

Karnıyarık Otu

Karnıyarık otu olarak bilinen Psyllium, Hindistan’da yetişen Plantago ovata” adı verilen bitkinin tohumlarından elde edilmektedir....