Bedenin protein sindirimine destek olan bromelain bir çeşit enzimdir ve ananas bitkisinde çok miktarda bulunduğundan bu meyve ile özdeş hale gelmiştir.
İçindekiler
Bromelain Nedir?
Vücuttaki proteinler çeşitli enzimlerin yardımları ile sindirilir. Bu enzimlerden biri de bromelain enzimidir.
En fazla ananas sapında, meyvesinde ve suyunda bulunan bu enzim kişinin besin tüketimi yoluyla almayı başaramayacağı bir enzim olabilir. Bu yüzden bromelain içeren pek çok takviye besin bulunmaktadır. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilen ve ağrı giderici etkisi olan bromelain ameliyat sonrası dönemde, yaraların iyileşme sürecinde ve farklı sorunlarda kullanılabilir. Proteolitik bir enzim olan bromelain doktor onayı ile kullanılabilecek faydalı bir takviye olabilir.
Bromelain Ne İşe Yarar?
Antienflamatuar özelliği ile ön plana çıkan bromelain ödem attırıcı ve antitümörjenik özelliklidir. Bromelain maddesinin kansere karşı koruyuculuğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Eklemlerde görülebilen kireçlenmelerde, kalp ve damar hastalıklarında, astım gibi solunum yolu hastalıklarında, kolit ve yanık gibi hastalıkların tedavisinde önerilen bromelain obezite cerrahisi sonrasında da ödem atıcı etkisi sebebiyle kullanılabilmektedir. Cildi güzelleştirme ve yenileme etkisiyle de bilinen bu enzim sindirim rahatsızlıklarında, ağrılarda ve vücuttaki iltihaplar için kullanılabilir. Doğru dozda ve doktor onayı sonrasında kullanılacak bromelain takviyesi kişinin sağlığını daha iyi bir noktaya getirebilmektedir.
Bromelain Faydaları
Bromelain enziminin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Osteoartrit rahatsızlığında semptomları iyileştirmeye yardımcı olur.
- Kan pıhtılaşmasını engelleyerek dolaşımı iyileştirir ve kalp hastalığı riskini azaltır.
- Enflamasyonu azaltır, kişiyi sinüzit benzeri hastalıklardan koruyabilir.
- Solunum yolu rahatsızlıklarında görülen semptomları azaltır.
- Sindirimi düzenler ve şişkinlik ve gazı engellemeye yardımcı olur.
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Kilo vermeye ve ödem atmaya yardımcı olur.
Hangi Gıdalarda Bromelain Bulunur?
Bromelain enziminin bulunduğu gıdaların başında ananas gelir. Ananasın dışındaki bazı gıdalarda da bromelain bulunmaktadır. Bu besinlerin düzenli tüketimi ile bromelain alımı sağlamak mümkündür.i Bu gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
- Zencefil
- Kivi
- Yoğurt
- Kuşkonmaz
- İncir
Bromelain Nasıl Tüketilmeli?
Bromelain takviyesinin tüketim şekli kullanım amacına göre belirlenebilir. Eğer sindirime yararlı olması için tüketilecek ise yemeklerle birlikte alınması önerilir. İnflamatuar özelliğinden yararlanmak için ise açken tüketmek önerilir, bu sayede emilimi en üst seviyede olacaktır. Bromelainin kullanım şekillerinden biri takviyelerdir. Çeşitli firmalar tarafından üretilen tablet ya da kapsül formundaki bromelain takviyeleri önerilen dozda kullanılabilir. Ancak takviye kullanmadan önce doktora danışmak çok önemlidir. Doğal gıdalardan da bromelain almak mümkündür, düzenli aralıklarla ananas, kuşkonmaz, incir ve yoğurt gibi gıdaları tüketmek bromelain almanızı sağlar.
Bromelain Zararları Nelerdir?
Her besinin ve takviyenin olduğu gibi bromelain maddesinin de fazlası sağlığa zararlıdır. Yetişkinlerin 1 yıl süreyle günlük 400 miligrama kadar bromelain almasının bir zararının olmayacağı öngörülür ancak günlük doz aşılmamalıdır. Kişinin sağlık geçmişi ve alerjik bir bünyeye sahip olup olmaması da bu noktada düşünülmesi gereken bir konudur. Doktor gerekli görülen durumlarda daha yüksek ya da daha düşük dozda bromelain takviyesi önerebilir. Ancak bunun dışındaki durumlarda belirli bir dozu aşmamak önemlidir. Aşırı bromelain tüketimi kişide çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin kanın normalden daha yavaş pıhtılaşmasına neden olacağından herhangi bir yaralanmada aşırı kanamaya neden olabilir. Ayrıca kan sulandırıcı kullanan kişilerin bilinçsiz şekilde bromelain kullanılması da yan etkilere neden olabilir. İlaç etkileşimi kişinin sağlığının bozulmasına neden olabilir. Gebelerde ve emziren kişilerde bromelain kullanımı hakkında yeterli çalışma olmadığından bu dönemdeki kadınların doktor ile görüşmeden takviye almamaları gerekmektedir.
İnülin hakkında bilgi almak için tıklayın.