header-bg

Biotin, vitamin H ya da B7 vitamini olarak da bilinen ve halk arasında güzellik vitamini olarak da bilinen bir vitamindir. Biotin sekiz B vitamininden biridir. Aynı zamanda B-7 vitamini veya H vitamini olarak da bilinir; H, Almanca “saç ve cilt” anlamına gelen “Haar und Haut” kelimelerinden gelmektedir.

turker-karabuga

    Biotin Ne İşe Yarar?

    Biotin vitamini bir çeşit B vitaminidir ve diğer B vitaminleri gibi vücuttaki karbonhidratları glikoza dönüştürmeye yardım eder. B kompleks vitaminleri olarak da bilinen bu vitaminler bedendeki yağları ve proteinleri metabolize etme konusunda da görev almaktadır. Saç, cilt, göz ve karaciğer sağlığı için B vitaminlerinin vücuttaki varlığı büyük önem taşır. B vitaminleri sinir sisteminin doğru çalışması için de önemli olan vitaminlerdir. Proteinin yapı taşları olan karbonhidratları, yağları ve amino asitleri metabolize etmek için vücudunuzun biotine ihtiyacı vardır. Biotin genellikle saç ve tırnakları güçlendirmek için önerilir ve saç ve cilt için birçok kozmetik üründe bulunur. Tüm B vitaminleri gibi suda çözünür, yani vücut onu saklamaz. Ancak bağırsaktaki bakteriler biotin yapabilir. Aynı zamanda bir dizi gıdada az miktarda bulunur. Biotin, normal embriyonik büyüme için de önemlidir, bu da onu hamilelik sırasında kritik bir besin haline getirir.

    Biotin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

    Biotin eksikliği yumurtanın beyazını çiğ şekilde sık sık tüketen kişilerde görülebilir. Çünkü yumurtadaki avidin proteini bedendeki biotin emilimine engel olmaktadır. Öte yandan biotin eksikliği bağırsak sağlığı sorunlarına da sebep olabilir. Biotin eksikliğinin nedenleri arasında doğuştan gelen biotin düşüklüğü, kullanılan bazı ilaçlar, fazla alkol tüketimi, siroz, gebelik ve benzeri pek çok faktör sıralanabilir. Biotin eksikliği belirtileri arasında şunlar sıralanabilir;

    • Saçların cansız, ince ve kırılgan olması,
    • Ciltte kırmızılık, pul pul dökülme ve kuruluk
    • Tırnak sorunları
    • Konjonktivit
    • Depresyon
    • Sanrılar
    • Kollarda ve bacaklarda uyuşmalar

    Biotin Eksikliği Nelere Yol Açar?

    Biotin eksikliği semptomları arasında saç dökülmesi, kuru pullu cilt, ağız köşelerinde çatlama (cheilitis denir), eflatun renkli şiş ve ağrılı dil (glossit), kuru gözler, iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon yer alır. Uzun süre parenteral beslenme,gastric sleeve veya bypass operasyonları, uzun süre anti-nöbet ilaçları veya antibiyotik kullananlar ve Crohn hastalığı gibi besinleri emmeyi zorlaştıran koşullara sahip kişilerde biotin eksikliği görülmesi daha olasıdır. Biotin saç tellerinin temel yapı taşı olarak bilinen keratinin oluşumundan sorumlu önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği durumunda kişinin saç ve tırnak sağlığında sorunlar görülebilir, psikolojik sorunlar ve fiziksel semptomlar görülebilir.

    biotin-nedir

    biyotin-eksikligi-semptomları

    Tırnak Sağlığı

    Biotin eksikliği semptomları arasında saç dökülmesi, kuru pullu cilt, ağız köşelerinde çatlama (cheilitis denir), eflatun renkli şiş ve ağrılı dil (glossit), kuru gözler, iştahsızlık, yorgunluk, uykusuzluk ve depresyon yer alır.

    Uzun süre parenteral beslenme,gastric sleeve veya bypass operasyonları, uzun süre anti-nöbet ilaçları veya antibiyotik kullananlar ve Crohn hastalığı gibi besinleri emmeyi zorlaştıran koşullara sahip kişilerde biotin eksikliği görülmesi daha olasıdır.

    Saç Sağlığı

    Diyet, cilt ve saç sağlığında önemli bir rol oynayabilir. Günümüz şartlarında makro ve mikro besin öğelerinin kısıtlanmasıyla birlikte emilim bozuklukları, obezite cerrahi sonrası besin alımının azalması gibi nedenlerle besin ögelerini tavsiye edilen miktarlarda almak zorlaşmıştır. Bhu besin öğelerinden biri de biotindir.

    Biotin eksikliği saç dökülmesine neden olabilir, bu da vitaminin saçı sağlıklı tutmada rol oynadığını gösterir.

    Biotinin ayrıca cilt sağlığı, şeker hastalığı (diyabet), hamilelikte anne bebek sağlığı gibi sağlık açısından birçok faydası vardır ve eksikliği durumunda takviye alınması önerilir.

    Biotin Nelerde Var?

    Biotin pek çok gıdada bulunan bir b vitaminidir. Pek çok B vitamini türü gibi biotin de en çok yeşil yapraklı besinlerde bulunur. Semizotu, ıspanak, brokoli gibi gıdalarda yüksek seviyede biotin vardır. Tatlı patates, mantar, avokado ve muz gibi meyve ve sebzelerde de biotin bulunur. B7 vitamini açısından zengin olan bir diğer gıda grubu ise yemişlerdir. Fıstık, pikan cevizi, yer fıstığı, fındık ve benzeri kuruyemişlerde bol miktarda biotin vitamini vardır. Ayrıca tahıllarda ve bakliyatlarda da biotin vardır. Barbunya, kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi ve tam tahıllar biotin vitamini alımı için tüketilebilir.

    İlgili içerik: Obezite cerrahisi  

     

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Kolajen

    Bu haftaki yazımızda son zamanlarda kullanımı artan ve bununla birlikte hakkında bir çok mit dolanan kolajen konusunu ele alalım.  ...

    Beslenme Kitapçığı

    Op. Dr. Türker Karabuğa'nın beslenme kitapçığı...