header-bg

Bariatrik cerrahi, obezite tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Ancak bu cerrahi müdahale sonrasında hastaların karşılaştığı bazı yaygın sorunlar arasında "plato dönemi" de bulunmaktadır. Bu dönem, hastaların kilo verme sürecinin durakladığı bir aşamayı ifade eder. Bu durum, cerrahiden sonraki ilk birkaç ayda hızlı kilo kaybı yaşayan bireylerde moral bozukluğuna yol açabilir. Bu nedenle, plato dönemi hakkında bilgi sahibi olmak ve bu durumu yönetmek, cerrahiden sonra başarılı bir kilo verme süreci için önemlidir.

turker-karabuga

Plato Dönemi Nedir?

Plato dönemi, bariatrik cerrahiden sonra kilo kaybının belirli bir süre boyunca duraklaması veya çok yavaş ilerlemesi durumudur. Genellikle, hastalar ameliyattan sonraki ilk 6-12 ayda hızlı kilo kaybı yaşarlar. Ancak bu sürecin ardından kilo kaybı hızı yavaşlar ve bir noktada durabilir. Bu dönemin uzunluğu kişiden kişiye değişebilir ve birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir.

 

kilo-kaybinda-duraksama

 

Kilo verme operasyonlarında hemen hemen her hasta, operasyon öncesinde birden çok kez farklı diyet türlerini denemiş ve yeterli sonucu alamayıp plato dönemini kırılması neredeyse imkansız bir süreç olarak yaşıyor. Nihai olarak obeziteden kurtulmak isteyip operasyona karar vermiş hastalar operasyon sonrası ilk zamanlarda hızlı kilo kaybederek motivasyonlarının yeniden kazanıyorlar. Ta ki plato dönemine tekrar rastlayıncaya kadar.

“Ameliyat Olmama Rağmen Kilo Veremeyecek Miyim?"

Plato dönemi her kilo verme sürecinde olduğu gibi operasyon sonrası süreçte de oldukça doğaldır. Vücut zamanla azalmış kalori alımına adapte olmaya başlar ve aslında tam bu noktada tartı sonucundan ziyade yağ kaybına odaklanmak gerekir. Bu konuda bariatrik ekibinizden yardım alabilir, yağ/kas oranızı birlikte gözlemleyebilir veya vücudunuzdaki incelmeyi takip edebilirsiniz.

Plato dönemi her ne kadar doğal bir süreç olsa da daha kısa zamanda platoyu kırmak ve kilo kaybına devam edebilmek adına aşağıda maddeler halinde birkaç ipucu bırakıyorum..

1- Besin Tüketim Kaydı Tutun

Alışılagelmiş bir diyet süreciniz ve değişmiş beslenme davranışlarınız olsa da besin tüketim kaydı tutmak gün içerisinde belki farkına varmadan yaptığınız hataları fark etmenizi sağlayacaktır. Özellikle sosyal ortamlarda farkına varmadan küçük porsiyonlarda da olsa tüketmemeniz gereken besinleri sıklıkla tüketmeye başlamış olabilirsiniz. Besin tüketim kaydı ile yediklerinizi not alarak daha tarafsız bir şekilde gözlemleyebilirsiniz.

2- Protein Alımına Dikkat

Karbonhidrat tüketimine başlamış olsanız dahi plato dönemlerinde yeniden karbonhidrat kısıtlı ve protein alımı arttırdığınız bir beslenme sürecine girmek bu duraksama dönemini atlatmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü çoğu zaman duraksama dönemi yağ yakımı ile değil, kas metabolizması ile ilgilidir.

 

bariatrik-cerrahi-sonrasi-plato-donemi

 

3- Spor Düzeninde Değişiklikler Yapın

Hali hazırda uyguladığınız spor düzeninizde değişiklikler yapmak kas kütlenizi şaşırtırken plato dönemini atlatmaya da yardımcı olacaktır. Farklı kas gruplarını çalıştırmak veya spor yoğunluğunuzu, zamanını biraz daha arttırmak enerji açığı yaratacaktır.

4- Düzenli Uyku Ve Su Tüketimi

Düzenli uyku ve günlük yeterince su içmek metabolizmayı hızlandırır. Uyku ve su eksikliğinde vücut enerji harcanmasını minimuma indirger ve bu yüzden kalori yakmak zorlaşacaktır.

Plato dönemi, bariatrik cerrahinin beklenen bir aşaması olarak kabul edilmeli ve bu dönemin normal bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Başarı, kısa vadeli kilo kaybından ziyade, uzun vadeli kilo kontrolü ve genel sağlık iyileşmeleri ile ölçülmelidir. Bu nedenle, hastaların kilo vermeye odaklanmaktan ziyade sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmeye odaklanmaları önerilir.

Tüm bunların sonunda plato dönemlerinin normal ve geçici olduğunu unutmayın. Pozitif kalın, sağlıklı alışkanlıklarınız sürdürün ve obezite ekibimizin her zaman yanınızda ve desteğe hazır olduğunu unutmayın.

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Safra Kesesi Taşı

Safra kesesi taşı genelde kadın ve 60 yaş altı kişilerde daha sık görülür. Safra taşı tipleri ikiye ayrılır. Bunlar; kolesterol taşı ve pigment taşı olarak adlandırılır. Kolesterol taşları; 2.5 cm’den...

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi, vücudumuzdaki sindirim sisteminin önemli bir parçasıdır. Safra kesesi, karaciğerin hemen altında bulunan, armut şeklinde küçük ve içi boş bir organdır. Yaklaşık 7-10 cm uzunluğunda olan ...